Јужни крак Коридора 10 до краја 2018, источни почетком 2019.

ДОЉЕВАЦ: Јужни крак Коридор 10 према Македонији биће завршен до краја године, а источни крак према Бугарској у првом кварталу 2019. године, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.
Koridor 10 Gradinje/Koridori Srbije
Фото: Коридор 10

"До краја године ћемо аутомобилом моћи да прођемо јужним краком Коридора 10, као што смо и обећали", рекла је Михајловић у Дољевцу одговарајући на питања новинара.

Када је реч о источном краку, Михајловић каже да очекује да аутопут у Сићевачкој клисури буде завршен крајем јануара и да све буде завршено током првог квартала 2019. године.

Михајловић је поновила да следеће годне треба да почне нови инвестициони циклус вредан пет милијарди евра и да је један важнијих пројеката градња аутопута Ниш - Мердаре - Приштина.

Казе да би радови на првој деоници од Ниша до Плочника требало да крену у трећем кварталу 2019. и да се тренутно ради на пројектно техничкој документацији.

Министарка је додала да би у 2019. години требало да почне и градња Коридора 11 на деоници Прељина - Пожега.

"Градићемо и аутопут између Београда и Зрењанина у дужини од 56 километара и о томе разговрамо са кинексом компанијом Шандонг. Оцекујемо да до краја ове године буде готов оквир комерцијалног уговора. Покрајинска влада је заједно са Путевима Србије већ расписала јавни позив за израду пројектно техничке документације".

Михајловић је рекла да би документација у најбољем случају могла да буде завршена до средине следеће године и да ће у међувремену бити разговарано о начину финансирања.

"То је врло фреквентан пут, тако да не мора да буде кредит, може да буде и модел јавно-приватног партнерства. То ћемо знати у наредних неколико месеци", казала је Михајловић.

Такође, наводи да се разговара са кинеским партнерима да се још повећа удео учешћа домаћих компанија које ће радити на тако великим инфраструктурним пројектима, тако да учешће компанија не буде само 49 одсто по броју компанија већ и по вредности уговора.

Подсетила је да је почетком године потписан уговор вредан 264 милиона евра за обилазну пругу око Ниша који финансира ЕИБ и деом ЕУ и навела да је завршена пројектно - техничка документација.

Према њеним речима, обилазна пруга око Ниша почиње да се гради 2019. године и да се електрификује пруга Коридора 10 од Ниша до Димитровграда, пошто је то једина деоница на железничком Коридору 10 која није електрификована.

"Једини део пруге почиње да се гради следеће године и потребно је две и по године да се заврши цео пројекат", каже Михајловић.

Нагласила је да је циљ возови на пругама могу да иду брзином од најмање 120 км на сат и додала да ће бити реконструисана и станична зграда у Дољевцу.

"Верујем да ћемо почети да радимо и трећу деоницу пруге Београд - Будимпешта и друго. Тако да завршавамо један инвестициони циклус и почињемо други, који треба да нам омогући боље услове за нове инвеститоре".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести