Како унапредити систем паушалног опорезивања у Србији?

БЕОГРАД: Више од 116.000 предузетника у Србији порез плаћа паушално, многи се жале на бирократске препреке у пословању и начин на који их држава опорезује.
bogatasi porez
Фото: pixabay.com

Очекује се да ће се јавним дијалогом током септембра и првим округлим столом у организацији НАЛЕД-а и Удружења за развој предузетништва, а који ће бити одржан сутра, доћи до заједничког закљуцка државе и паушалаца какве су измене система паушалног опорезивања потребне.

Измена система опорезивања паушалаца, међу којима су таксисти, фризери, адвокати... али и запослени у ИТ сектору, олакшало би улазак нових предузетника на тржиште, омогућило ниже порезе за њих на поцетку пословања, као и излазак са тржишта без икаквих последица.

Како су раније указали из НАЛЕД-а, паушалци се углавном највише жале на то да на почетку пословања не знају која ће им бити висина паушалног опрезивања и када ће им стићи решење за то опорезивање.

Намера је да се све административне препреке елиминишу тако што ће се омогућити уплата пореза на један рачун, издавање електронске потврде о измирењу пореза у реалном времену, као и право на здравствено и пензијско осигурање.

Паушалци се жале и да је највећа мана садашњег система непредвидивост у пословању.

Решења, жале се, чекају месецима, а појединци су чекали и годинама, па зато не могу да планирају своје пословање.

Траже и да држава не повећава пореску обавезу, смањи административне послове и омогући да што више правних лица буде у систему паушалног опорезивања. 

Представница Републичког секретаријата за јавне политике Бојана Тошић рекла је раније да је формирана радна група владе која ради на унапређењу система паушалног опрезивања и да су њени чланови како представници приватног сектора, тако и јавног сектора и академске заједнице.

Неки од захтева су и да се ревидира тренутни списак далатности које се паушално опорезују. 

У Србији тренутно послује око 116. 000 предузетника у паушалном режиму, што је скоро трећина свих привредних субјеката, а најбројнији су таксисти. 

У оквиру јавне кампање "Месец паушалаца сутра ће бити организован први регионални округли сто ""Јавно-приватни дијалог о изазовима и могућим решењима за унапређење система паушалног опорезивања". 

На скуп су позвани представници више од 90 удружења предузетника, од општих до секторских асоцијација, представници ресорних државних институција и заинтересована стручна јавност.

Кампања "Месец паушалаца" организује се у оквиру Пројекта јавно-приватног дијалога за развој који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи НАЛЕД у сарадњи с Републичким секретаријатом за јавне политике.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести