Каматица:Проблем са "швајцарцима" решио би лични банкрот

Најповољнија опција за превазилажење проблема враћања кредита индексираних у швајцарским францима како за грађане, тако и за банке,
franak/tanjug
Фото: Tanjug

био би механизам личног банкрота, који подразумева подељену одговорност дужника и повериоца, пише данас финансијски портал Каматица.

Поводом четири мере које је Народна банка Србије понудила као опције за решавање проблема кредита у "швајцарцима", у тексту Каматице наводи се да лични банкрот ослобађа дужника ропства, али са својеврсном казном, односно са приписивањем одговорности дужнику.

"Њему се као казна за замишљање финансијске авантуре уместо рационалног планирања одузима имовина, ако је уопште има, и уводи принудно управљање финансијама,  али и даје могућност за нови почетак".

Најбитнија функција коју лични банкрот носи је, како се указује, подељена одговорност."Клијент ће сносити одговорност за своје лоше планирање а, са друге стране, банка ће  изгубити новац ако свог клијента гурне у банкрот. И, управо ова релација поставља задатак банкама да зарад интереса о њиховом профиту воде рачуна о клијентима", напомиње се у тексту.

Оцењујући да се "управо овде у корену сузбија могућност да се клијенту понуди нестабилан финансијски производ", у коментару Каматице се закључује да је механизам лицног банкрота велики посао на који ћемо у Србији још чекати.

НБС је јуче донела одлуку којом је обавезала банке да корисницима понуде четири модела за отплату кредита индексираних у швајцарсклим францима.

Први модел подразумева конверзију кредита у "швајцарцима" у евре по курсу нижем за пет одсто, уз камату коју банка примењује на кредите у еврима, и уз додатну могућност продужења рока отплате кредита, у складу са захтевом корисника, најдуже за пет година.

Други модел је конверзија "швајцараца" у кредит у еврима, уз снижавање каматне стопе банке на кредите у еврима на годишњем нивоу за један процентни поен, при чему она не мора бити нижа од три одсто, такође уз могућност продужења рока отплате а најдуже за пет година.

Трећи је да кредит остане у швајцарским францима, али да се камата на годишњем нивоу смањи за један процентни поен, и уз могућност продужења рока отплате кредита до пет година.

Последњи, четврти модел је да кредит остане у "швајцарцима" а да се износ месечне рате снижава за 20 одсто уговореног износа у периоду од 36 месеци од дана закључења анекса уговора, и да се укупан износ за који су месечни ануитети умањени отплаћује у 12 једнаких месечних рата након истека првобитног рока доспећа кредита.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести