Канцеларија за ИТ и еУправу у трци за престижну светску награду

ЖЕНЕВА: Светски форум о информационом друштву (WSIS) који ове године окупља 85 министара и више од 200 представника влада, невладиних организација, директора ИТ канцеларија, почео је данас у Женеви, а Србије се нашла међу пет земаља у трци за престижну светску награду за допринос развоју информационог друштва.
Direktor kancelarije za IT upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović Foto: rts/skrinšot
Фото: Screenshot/ RTS

Србија је ушла међу првих пет земаља у оштрој конкуренцији од укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија и организација цивилног друштва из целог света, који су на иновативан начин, употребом нових технологија, унапредили своје окружење и направили значајне помаке ка остваривању глобалних циљева.

Првог дана самита, директор канцеларије за ИТ управу Владе Србије Михаило Јовановић састао се са генералним секретаром Међународне уније за телекомуникације УН-а Хоулин Ђаом којем је уручио позив премијерке Србија да посети нашу земљу.Посета генералног секретара, како је најављено, очекује се у октобру ове године, а Јовановић је након састанка рекао да секретар Ђао подржава напоре Владе Србије у спровођењу пројекта дигитализације.

"Зато не чуди да је Канцеларија за информационе технологије и е-управу на овогодишњем форуму Светског самита о информационом друштву у Женеви у конкуренцији од скоро 700 пројеката, један од кандидата за добијање овогодишње награде која се односи на развој информационог друштва", каже Јовановић.

Оно што издваја Србију у односу на друге послате пројекте је што је канцеларија за ИТ директно одговорна премијерки, оснивање националног дата центра, реализација пројеката "Бебо добродошла на свет", е-инспектор и други реализовани пројекти.Јовановић је додао да је Србија постигла завидан напредак у остваривању глобалних циљева одрживог развоја Уједињених нација, у шта се генерални секретар, каже, лично уверио на презентацији резултата рада Канцеларије за ИТ и еУправу.

Ђао је похвалио процес дигитализације у Србији и истакао да Србији јесте потребна национална стратегија и велики пројекти као што су они на којима се тренутно ради.Ђао је објаснио да је циљ његове организације једнак ИТ развој у целом свету, а један од циљева је и ставарање широкопојасне мреже интернета и у најмање развијеним крајевима света.

Канцеларија за ИТ и еУправу се нашла међу 90 најбољих, у оштрој конкуренцији од укупно 685 пријављених и 492 номинована пројекта владиних институција, компанија и организација цивилног друштва из целог света. Номинована је у категорији стварања доброг окружења за развој информационог друштва, од укупно милион гласова пристиглих преко интернета.

Представници српске Канцеларије за ИТ и еУправу присуствоваће сутра свечаном проглашењу победника на Форуму WSIS који траје до 23.марта .

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести