"Катастарски аларм" спречава преваре и рекетирања

Републички геодетски завод (РГЗ) креирао је апликацију „Катастарски аларм“, намењену обавештавању власника непокретности и свих који имају правни интерес у вези с тим о свим променама у катастру и спречавању евентуалних злоупотреба, саопштила је та државна установа.
1
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Наводи се да ће на тај начин грађани у реалном времену бити обавештени уколико неко злонамерно покуша да поднесе захтев за промену власништва или упис забележби и терета, вођење судског спора, исправку грешке, као и било које друге радње која може да нанесе штету власнику и угрози његова права.

„Да би корисник добијао информације о свим променама на непокретности коју прати, потребно је да попуни захтев на сајту РГЗ-а, верификован електронским потписом, а сва обавештења ће му стизати путем електронске поште, без одласка на шалтер или свакодневног проверавања у апликацији еКатастар на сајту РГЗ-а”, прецизира се у саопштењу.


Сарадња с полицијом

РГЗ је додао да је у том циљу интензивирао постојећу сарадњу са МУП-ом.

Такође је апеловао на власнике непокретности да користе „Катастарски аларм“, како би правовремено могли да пријаве МУП-у и судовима лица која злоупотребљавају подношење захтева да би прибавили противправну корист.


Оцењује се да ће масовна примена ове апликације директно утицати на промену лоших навика у друштву, попут покушаја рекетирања власника непокретности и коришћења правног оквира за преварне радње.

„Креирањем ‘Катастарског аларма’ РГЗ је заокружио систем који ефикасно штити права грађана над непокретностима. Тај систем обухвата коришћење еПечата, сервиса за потврђивање аутентичности електронских докумената и најмодернију апликацију за одбрану од сајбер напада”, наводи се у саопштењу.

Истиче се да су релевантне међународне организације, и пре увођења овог система, сврстале Србију на десето место у Европи и четрнаесто глобално по сигурности власништва, док је са овим системом, јединственим у свету, Србија утврдила своју лидерску позицију у тој области.

РГЗ оцењује да је грађанима и инвеститорима обезбедио највећи степен правне сигурности за све непокретности уписане у катастар.

Наглашава се да је овим дигиталним сервисима РГЗ максимално појачао одбрану од корупције и изнуде.

Истиче се да, захваљујући свим наведеним механизмима, непокретности уписане у катастар више никада не могу бити предмет преварних радњи, дуплих продаја, угрожавања права власништва над непокретностима или других малверзација јер сада дигитални систем РГЗ-а то аутоматски детектује и алармира.

Линк за приступ апликацији налази се на интернет страници, наводи се у саопштењу.

 Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести