Кикинда и Темишвар унапређују туристичку понуду

КИКИНДА: Пројекат прекограничне сарадње са Румунијом „Локално наслеђе за активни туризам у Банату” представљен је у Регионалној привредној комори у Кикинди, представницима институција културе, туристичких агенција, угоститељских објеката, етно удружења и регионалних привредних комора са подручја Баната.
12 Kikinda muzej
Фото: Dnevnik.rs

Град Кикинда и Западни универзитет из Темишвара су партнери на овом пројекту, а укључен је и Народни музеј Кикинде.

Циљ овог пројекта је оснаживање пограничних делова Баната, кроз заједничку промоцију локалног наслеђа и развоја туризма, а конципиран је тако да поспеши сарадњу сарадњу у области туризма, угоститељства и занатства, ради пружања квалитетније туристичке понуде са српске и румунске стране Баната. Члан Градског већа Кикинде и координатор пројекта Саша Танацков указао је да је било и раније различитих пројеката у области туризма, али да су остали недоречени.

- Желимо да овим пројектом повежемо све циљне групе, од удружења жена, ресторана до туристичких агенција и привредних комора српског и румунског дела Баната. Укључивање ресторана је нам је веома важно јер хоћемо да изградимо бренд, да се у нашим ресторанима служи храна из Баната, али и да објединимо постојеће етно манифестације како се програми не би преклапали. Циљ овог пројекта збиља је далекосежан, а ми смо спремни да га преточимо у стварност како би гостима пружили јединствену туристичку понуду – каже Саша Танацков.

У оквиру пројекта предвиђено је креирање ИТ платформе на којој ће се презентовати информације и промовисати културно наслеђе као прекогранични потенцијал, снимање туристичког спота о културном наслеђу Баната, такође и штампање књиге „Банат на 10 начина“.  Професор др Отилија Хедешан проректор Западног универзитета у Темишварту изразила је задовољство што ова институција поново сарађује са партнерима из Кикинде, на пројекту који ће трајати 18 месеци.

Вредност овог пројекта прекогрнаичне сарадње је 345.815 евра, од чега ће Град Кикинда и Народни музеј у Кикинди на располагању имати 42.000 евра. Истраживање о традиционалној храни Баната Народни музеј у Кикинди ће преточити у књигу кулинарских рецепата. Финансијски менаyер пројекта Андреј Пелин из Темишвара наглашава да су важне активности теренска истраживања која ће обухватити четири региона у Румунији и Србији, после чега ће се у обе земље у оквиру радионица спровести обуке за туристичке водиче и предузетнике.

М. Митровић

(Текст је део пројекта који је суфинансиран од стране Града Кикинда. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Града.)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести