Кинеска и половна гардероба узроковала да стагнира кројачки посао

Ширењем понуде на тржишту неки од старих заната губили су своје место на листи човекових потреба. Убрзан темпо живота, измењен систем вредности, али и прекидање везе са традицијом, учинили су да занатлију замени продавац, а кројача бутик гардеробе.
2
Фото: Dnevnik.rs

Како за „Дневник” открива Матилда Нинков, која се кројачким занатом бави пуне 42 године, обим посла данас није мањи, само му је природа промењена.

– Када сам пре четири деценије почињала да радим, муштерије су долазиле са жељом да им сашијем цео одевни предмет или комбинацију – рекла је Матилда Нинков. – Понуда на тржишту била је сиромашнија, те је кројач био задужен за облачење становништва. Тада сам све шила: јакне капуте, костиме... Када би се гардероба поцепала и похабала, нисмо је преправљали, бацали смо је. Данас је посао базиран управо на прекрајању, порубљивању и слично.

У време када је наше тржиште преплавила кинеска роба, како објашњава саговорница, блузе, панталоне и друге одевне комаде купци су могли да приуште по крајње ниским ценама. Та доступност довела је кројачки занат у извесну стагнацију. Кројачи су се, према њеним речима, сналазили радећи у предузећима где се шило навелико.

– Након неколико година кројачки занат се опорављао, те сам напустила фирму и отворила свој локал – рекла је она. – Постепено сам освајала поверење муштерија, па се након две године посао проширио. Сада углавном прекрајам одећу. Потребу муштерија за преправкама поспешиле су продавнице половне одеће, Најлон пијаца и бувљак. Они купе одевни предмет за 100-200 динара и донесу кројачу да сузи, скрати, поруби. Деси се да шијем матурску тоалету или од хаљине начиним венчаницу, али све ређе. Шијем постељину, завесе, пресвлачим кожу и крзно, а највећи изазов за мене је да од старог, оштећеног комада направим нов.

Цене кројачких услуга су доступне. Ушивање рајсфершлуса коштаће вас од 200 до 300 динара, док ћете за поруб, на пример, панталона издвојити од 500 динара па навише. Промена поставе капута стаје 1.200, а за комплетно шивење хаљине издвојићете од 1.000 до 4.000 динара.

Текст и фото: Д. Клашња

EUR/RSD 117.1153
Најновије вести