Коке носиље у ПКБ снеле 6,7 милиона јаја у 2014

На фарми кока носиља у "Инсхри" Пољопривредне корпорације Београд (ПКБ) у 2014. години забележен је апсолутни рекорд у производњи, која је износила 6,7 милиона јаја свих класа.

Лањска производња јаја у ПКБ "Инсхри" била је за 505.105 комада већа у односу на 2013. годину. Иначе, у производном погону, у сва три објекта на фарми, тренутно држе 24.100 кока носиља.
Руководилац фарме Роберт Стојановић истакао је да су успели да у 2014. забележе рекорд од када постоји живинарство у ПКБ-у,  уз труд и ангажованост свих запослених, и премаше зацртани циљ.

Производња јаја је, примера ради, у 2012. години износила 5,9 милиона комада, а у 2013. години 6,2 милиона комада, навео је Стојановић, додајући да се и без улагања у куповину новог јата може остварити добит.
  "Планирали смо да иселимо јато које смо већ митарили (метод контроле хормонског процеса код живине), купимо ново јато, али смо због финансијске ситуације од тога одустали и одлучили да процес митарења спроведемо још једном", објаснио је Стојановић.

  Он је напоменуо да је добрим резултатима у производњи, поред митарења, допринело и поскупљење јаја на тржишту.
  Миитарење ће постати обавезно за свако јато и биће неопходан процес производње у “Инсхри” , пошто је рачуница јасна, а резулати одлични, казао је Стојановић, а објављено је у листу "Пољоиндустрија" који издаје ПКБ.

  Купци су задовољни квалитетом јаја која се производе по строгим правилима Хасап система, а до сада није било притужби на квалитет, истичу у ПКБ.
 Јаја пролазе строге лабораторијске анализе свакога месеца као и храна и вода коју коке конзумирају и пију, што, додају, није случај код “домаћих јаја.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести