Конкурс за незапослене за програм преквалификације за ИТ

БЕОГРАД: Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања позвало је све заинтересоване, незапослене грађане, да се пријаве за програм преквалификације за ИТ који организује Национална служба за запошљавање од 9. до 22. јула 2018. године путем сајта www.itobuke.rs.
prekvalifikacija
Фото: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Сви пријављени кандидати ће проћи први круг селекције кроз онлине тестирање које ће бити спроведено у августу, док ће финални избор кандидата вршити извођачи обука, саопштено је данас из тог министарства.

Такође, планирано је да у септембру буде отворен позив за преквалфикације за ИТ за запослене грађане. 

Овај програм има за циљ да пружи прилику кандидатима да стекну потребна знања и постану програмери почетници. 

Програм је покренут 2017. године на инцијативу председнице Владе Ане Брнабић, а како се наводи, помаже решавању недостатка радне снаге у ИТ сектору, који је један од најбрже растућих сектора у економији Србије, са растом извоза од преко 20 одсто годишње.

Министарство напомиње да је отворено 775 места за будуће преквалификанте у 10 градова широм Србије. 

Програми ће трајати између 250 и 400 часова, након чега следи пракса од 20 радних дана у некој од ИТ компанија. 

После прве фазе преквалификација преко 30 одсто учесника запослило се на ИТ позицијама са просечном почетном платом од око 45.000 динара. 

Још 700 кандидата завршава другу фазу преквалфикација у јулу и августу, а неколико десетина се већ запослило.

Јавна набавка за организације које ће селектовати и обучавати кандидате се може видети на сајту Националне службе за запошљавање и биће отворена до 16. јула, док ће јавна набавка за извођаче тестирања кандидата којим ће се урадити први део селекције бити отворена до 13. јула и такође је доступна на сајту НСЗ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести