Континентал у Немачкој затвара, а у Србији отвара фабрике

БЕРЛИН: Фирма Континентал у Немачкој затвара погоне и отпушта раднике, због чега је у Офенбаху протестовало око 1.000 људи, а истовремено у Србији планирају почетак изградње новог погона код Новог Сада, пише Дојче веле.
kontinental
Фото: Dnevnik (Branko Lučić)
У прилогу посвећеном пословној стратегији Континентала, радио наводи како се слоган -„Шта да радимо, да останемо!“ - чује већ неколико месеци кад год се протестује због укидања радних места.
 
"Чуо се и у четвртак (10.децембра) на улицама Офенбаха. У дугачкој ауто-променади било је око 300 возила, а у штрајку упозорења учествовало је око 1.000 људи", саопштио је синдикат ИГ Метал, организатор протеста, додаје ДВ.
 
Радници протестују против намера Континентала да у фабрици у Бабенхаузену укине готово 2.600 радних места. Фирма је од јануара до септембра ове године претрпела губитке у висини 1,1 милијарду евра, жели да у Немачкој укине укупно 13.000 радних места, а производњу пребаци у источну Европу.
 
То је добрим делом и урађено. Фирма у Румунији већ запошљава 21.000 радника, а у Србији је 2018. отворен Центар за истраживање и развој.
 
„Виша лига инвеститора“, како их је окарактерисао председник Србије Александар Вучић 2018. на отварању тог Центра у Новом Саду, добила је тада, како преносе медији, субвенцију државе Србије у висини 9,5 милиона евра за запошљавање 500 инжењера. Од тада је компанија и запослила око 500 људи.
 
„Реч је о 500 висококвалификованих инжењера“, изјавио је својевремено Саша Ћоринга, директор Континентал аутомотив Србија и нагласио да су „завршили своју обавезу према држави, запослили све инжењере“ и да и даље расту без субвенција. Он је такођје најавио „нове инвестиције“.
 
„Нове инвестиције“, напомиње се у тексту, подразумевају још једну фабрику у околини Новог Сада, чија би изградња требало да почне већ до краја ове године.
 
Саша Ћоринга је најавио да ће се ту производити „најмодернији комплексни системи за упозоравање возача осмишљени у истраживачком центру компаније у Новом Саду“.
 
За то време, у Немачкој, синдикат ИГ Метал оптужује менаџмент Континентала да не показује заинтересованост да се постигне компромис у преговорима. Синдикат захтева да се радницима исплати отпремнина у висини од најмање 25.000 евра, плус 2,5 месечне зараде за сваку годину радног стажа.
 
Партнери у преговорима из централе у Хановеру „очигледно нису добили овлашћење да доносе одлуке“, изјавила је председница Радничког савета, Ане Нотхинг и додала: „Не желимо да нам се ишта поклања, али желимо да нас схвате озбиљно“, преноси ДВ.
EUR/RSD 117.1138
Најновије вести