Kостићев Суноко преузима Стар шећер и фабрику TE-TO Сента

Савет Комисије за заштиту конкуренције донео је решење којим се условно одобрава спровођење концентрације која настаје спајањем

контроле привредног друштва „Суноко” из Новог Сада над привредним друштвом „Стар шећер” д. о. о. Сента – АД Фабрика шећера ТЕ-ТО Сента. Комисија је констатовала да ће спровођењем концентрације доћи до јачања доминатног положаја „Сунока”, пре свега на тржишту производње и продаје шећера у Србији, али уз одређене мере понашања те компаније може се обезбедити спречавање потенцијално негативних ефеката концентрације.

Ваља подсетити на то да је компанија „Суноко”, која је у власништву Миодрага Костића, поднела захтев Комисији за заштиту конкуренције за оцену поводом куповине Фабрике шећера ТЕ-ТО Сента, која је издавање привременог решења о одобравању спровођења концентрације условила са  шест мера. Решењем су наложени услови који се морају испунити – мере понашања и обавезног извештавања Комисије с циљем очувања тржишне структуре и останка свих производних капацитета, укључујући и шећерану ТЕ-ТО Сента на тржишту, транспаретно праћење нивоа промене цене шећера на тржишту, унапређење транспарентности политике продаје шећера и пословних односа с купцима, као и целовитог информисања Комисије о нивоу и врсти инвестиција које ће се релизовати у ТЕ-ТО Сента да би се повећала ефикасност производње.

Од Костићеве шећеране тражи се извештај о прерађеној шећерној репи и произведеном шећњру, и то појединачно за свако шећерану у саставу „Сунока”. У случају ликвидације или одлуке „Сунока” која за последицу има трајно затварање неке од шећерана из свог састава, прво се мора јавно огласити продаја власничког капитала или имовине шећеране, и то у најмање троје дневних новина које се редовно продају на територији целе Србије и једним страним новинама специјализованим за привреду и финансије и издају се на територији Европске уније или интернет порталу који се уобичајено користи за дистрибуцију пословних вести.

Такође, Комисија је обавезала „Суноко” да обавештава о ценама, о насталим променама цена шећера посебно за тржиште Србије, ЕУ, ЦЕФТА и евентуално трећа тржишта, уз достављање образложења узрока и интензитета насталих промена. Та компанија обавезна је и да у року од пола године Комисији достави документ којим дефинише своју политику продаје шећера домаћим купцима.

Приликом одређивања услова под којим је „Суноку” одобрена концентрација, Комисија је имала у виду и мишљење и ставове о њеним ефиктима концентрације које су у току поступка изнели остали учесници на тржишту, а нарочито индустријски купци.

   Љ. Малешевић
 

Обавезно достављање годишњих извештаја

Комисија за заштиту конкуренције обавезала је компанију Миодрага Костића и да извештава о евентуалним изменама важећих уговора Фабрике шећера ТЕ-ТО Сента с купцима и разлозима због којих до тога долази. На крају, као мера је изречена и обавеза достављања годишњих извештаја о мерама предузетим с циљем одржавања пословања Фабрике шећера ТЕ-ТО Сента, и то тако да се не ограничава враћање дугова, пренос техничко-технолошких знања и искуства, смањење цене шећера...

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести