Љајић: Дигитална економија изазов за Србију, расте извоз ИТ услуга

СЈАМЕН: Србија је у 2018. години остварила милијарду и по евра извоза ИТ услуга, а у првој половини ове године извоз у том сектору је повећан за више од 30 одсто, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић истичући да у српској привреди сектор информационо-комуникационих технологија најбрже расте када је реч о извозу.
1
Фото: Tanjug

Љајић је после учешћа на Кинеској међународној конференцији о индустријским иновацијама ЦИД 2019 у Сјамену, где предводи делегацију Србије, рекао да све земље у свету одрживи економски раст базирају на развоју дигиталног друштва и дигиталне економије уз оцену да привреда не може бити конкуретна без увођења аутоматизоване производње и смањења трошкова.

Како је навео, то је један од изазова не само за Србију, већ и за све земље света, јер код многих постоји отпор према примени достигнућа четврте индустријске револуције због страха од губитка посла.

"Не значи да ће људи остајати без радних места већ да ће морати да стичу нове, дигиталне вештине да би били конкуренти и продуктивни у ономе што раде. Ми у томе видимо и изазов и велику шансу за нашу привреду имајући у виду квалитетну, младу образовану радну снагу'''', казао је Љајић новинарима и додао да је то пут да се спречи одлив мозгова.

Министар је казао да подаци о извозу ИТ услуга говоре о великом потенцијалу тог сектора да у будућности има значајнију улогу када се говори о смањењу спољнотрговинског дефицит и отварању нових радних места.

Љајић је указао на процене Европске комисије да ће 2020. године у Европи недостајати 8.000 ИТ стручњака, а да ће увођење 5Г технологије донети два милиона нових радних места у Европи.

Министар је на конференцији подсетио да српска компанија Телеком у партнерству са кинеским компанијама Хуавеј реализује пројекат вредан 150 милиона евра који се односи на развој оптичких мрежа.

Према његовим речима, трећина домаћинстава у Србији биће покривена оптичком мрежом која је, истакао је, предуслов за увођење 5Г технологије.

На конференцији о индустријским иновацијама говорио је и кинески министар индустрије и информација провинције Заосјонгу Чен који је навео да је Влада Републике Кине прошле године поставила развој дигиталних технологија и интернет иновације као један од кључних приоритета.

Чен је навео да Кина има велике планове у тим областима и да је последњих година уложила велике напоре у развој ИТ услуга истичући да тренутно више од 50 кинеских дигиталних и интернет платформа има глобални утицај.

Кинеска међународна конференција о индустријским иновацијама ЦИД 2019 одржана је уочи сутрашњег отварања 22. Међународног кинеског сајма инвестиција и трговине ЦИФИТ 2019 на којем је Србија ове године почасни гост.

Више од 20 компанија из Србије представиће се на ''Српском павиљону''''''који ће у оквиру ЦИФИТ-а отворити министар Љајић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести