Љајић: Година процвата турских инвестиција у Србији

БЕОГРАД: Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже да је година на измаку била година процвата што се тиче доласка турских инвеститора у Србију и верује да ће наредна бити пођеднако успешна.
rasim ljajic, tanjug rade prelic
Фото: Расим Љајић, фото: Тнајуг (Раде Прелић)

Он је нагласио да су и даље највећи инвеститори у Србији земље Западне Европе - Немачка , Италија, Луксембург, Норвешка, али да је турских компанија све више.

"Ово је била година процвата када је реч о турским компанијама које су долазиле у Србију. Свака од тих компанија се одлучила за проширење производњу. највише их има у текстилној индустрији, али и другим гранама", рекао је министар гостујући на РТС.

Како каже те инвестиције највише су ишле у најразвијеније општине Србије, јер је председник Александар Вучић инсистирао да се те локалне самоуправе учине атрактивнијим за привлачење инвеститора. 

" Верујем да ће наредна бити пођеднако успешна када говоримо о инвеститорима из турске", рекао је Љајић.

Говорећи о томе шта је обележило годину на измаку у његовом ресору он је рекао да је то усвајање Закона у електронском пословању који ће олакшати грађанима приступ бројним сервисима.

У туризму, како каже, то је остварење циља од 1,2 милијарди евра девизног приолива , више од три милиона туриста.

ГОворећи о фирмама у Србији које послују у оквиру Агрокора он је рекао да је ситуација стабилна, али да то не значи да је опасност прошла.

"Ми одржавамо редовну комуникацију са пословодством. Влада је формирала министарски тим који води премијерка. У овом тренутку све фирме у Србији у систему Агрокора послују стабилно, али не значи да је опасност прошла", нагласио је министар.

Он је додао да је Влада Србије заинтересована да фирме које послују у Србији наставе да раде. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести