Ли: "Зијин" озбиљна компанија, већ били у Бору

БЕОГРАД: Кинеска компанија која је заинтересована за РТБ Бор је једна од најуспешнијих у тој области, изјавио је амбасадор Кине у Београду Ли Манчанг.

Ли је за РТС навео да су, колико је њему познато, представници те компаније већ били у Бору. 

Он је истакао да је реч о озбиљној компанији, која има представништва и у другим земљама, и која је веома заинтересована за сарадњу са Србијом.

Кинески амбасадор је рекао и да је Србија за Кину веома важна, за шта је најбоља илустрација то што председник Александар Вучић ускоро већ трећи пут путује у Кину где ће се састати са председником те државе.

"Из овог региона скоро ниједан председник у последње четири године није ишао у Кину, а председник Вучић, ако се не варам, већ трећи пут иде у Кину. Из тога се види да је Србија много важна и да имамо пријатељске односе", напоменуо је Ли.

На питање да ли се тада, у септембру, очекују неки конкретни договори попут уговора за деоницу пута Прељина-Пожега, он је рекао да очекује више, не само један уговор.

Упитан колико уговора Србија има са Кином, Ли набраја - мост, брза пруга, ауто-пут, Железара, "Хуавеј", у енергетици, у Костолцу... 

"Пре две недеље потписан је Меморандум о сарадњи измеду кинеске компаније и "Икарбуса", та компанија је производац електричних аутобуса, хоће да монтирамо овде заједно електичне аутобусе", каже амбасадор.

Поводом три документа који су потписани на самиту 16+1 у Софији, а међу којима и меморандум за индустријски парк за воће и поврће, Ли наводи да све иде по плану.

"Одмах после самита у Софији дошла је група од пет њих, имали су контакте са Министарством пољопривреде, били код мене. Конкретно, ми смо разговарали у ком правцу где и како, све иде по плану", казао је Ли.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести