Мали: Повећање плата за јавни сектор у децембру

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је вечерас да ће Влада Србије крајем месеца изаћи са процентима повећања плата по секторима, а да би запослени у јавном сектору увећане плате могли да очекују већ у децембру.
mali, tanjug
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Осим најављених повећања плата и пензија, каже Мали, Влада покреће и стимулативни пакет мера који су, истиче, сигнал за дугорочну стабилност и раст српске економије.

"Ми смо данас изашли са историјским сетом мера, објавили смо да ћемо од 1. јануара укинути доприносе за незапосленост на терет послодавца од 0,75 одсто. То је наш први сигнал да идемо ка томе да у годинама које долазе још додатно растерећујемо оптерећења на плате како би наша економија била још конкурентнија", рекао је Мали за РТС.

Такође, Мали је истакао и да је Влада донела одлуку да од 1. јануара уведе амортизационе табеле, а које ће мотивисати пољопривреднике да купују нову опрему, технологију и машине.

"Донели смо и одлуку да до краја октобра на Влади прође нови Закон о накнадама, јер оно што привредници желе јесте предвидивост накнада и желе да се те накнаде смање. Сада ћемо све те намете да ставимо у један закон, тако да више неће бити изненађења", подвукао је Мали.

Тај ће закон, каже он, до краја октобра бити у Влади, заједно са Законом о буџету, и очекује да ће га Скупштина усвојити до краја године.

Мали је најавио и сет подстицајних мера и пореске олакшице за ИТ сектор, које ће Влада објавити крајем октобра.

Министар је истакао да су реформа и одговорна политика Владе која се спороводи од 2014. године довели и до тога да Србија постане лидер у региону по привлачењу страних инвестиција, са привредним растом од 4,2 одсто у првој половини године, и смањењем незапосленост на испод 12 одсто.

"Финансијски резултати никада нису били бољи, имамо 49 милијарди динара суфицита у буџету, опада учешће јавног дуга, а то су најбољи резултати српске економије икада", оценио је Мали.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести