Мали: Привредни раст Србије биће најмање седам одсто

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће раст Србије ове године бити најмање седам одсто и подсетио да је Међународни монетарни фонд (ММФ) поправио своју пројекцију привредног раста за нашу земљу на 6,5 одсто.
sinisa mali
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи на Економском панелу “Може ли економија да се врати у будућност”, у организацији “Вечерњих Новости”, Мали је рекао да ће то бити један од три најбоља резултата у Европи.

Истакао је да за такав привредни раст Србије предуслов био брзо, ефикасно и правовремено реаговање државе на кризу изазвану пандемијом.

Мали је подсетио да је Србија на кризу реаговала кроз три пакета мера и за њих је издвојиа осам милијарди евра, што је скоро 18 одсто БДП-а Србије.

Подсетио је да је Србија прошле године почела да се бори на два фронта - здравствени и економски.

Мали је истакао да се Србија борила против пандемије вируса корона, за животе грађана, да је брзо набављала медицинску опрему, респираторе, као и да је у једном тренуку наша земља била прва по броју вакцинисаних.

Други фронт, указао је, био је за привреду, за очување радних места и предузећа, у чему, наводи Мали, многе развијеније земље нису успеле да се снађу, те да су чак у Америци људи остајали без посла и да су фабрике затваране.

“Нашим мерама, које су биле прецизне, довели смо до тога да смо били успешни у борби против највеће економске кризе која је погодила свет”, рекао је Мали и додао да је Србија имала најнижи привредни пад у Европи од минус 0,9 одсто.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести