Мали: Швајцарски модел за пензије најбољи и најправеднији

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас у Скупштини Србије да ће од 1. јануара наредне године почети да се примењује индексација пензија по такозваној “швајцарској формули”, за који је оценио да је најбољи и најправеднији модел за настарије суграђане.
Sinisa Mali/Dimitrije Goll
Фото: Танјуг/Димитрије Голл

“Ово је најбољи и најправеднији начин, мозете видети то и по реакцији наших суграђана”, рекао је Мали током скупштинске расправе.

На дневном реду скупштине поред измена и допуна буџета за 2019.годину, налазе се и Предлог измена И допуна Закона о буџетском систему и Предлог измена и допуна Закона о порезу на додату вредност.

Мали је казао да је важно да постоји довољно новца у буџету и да се тежи ка томе да се за раст плата веже и раст пензија и да постоји фер и директан однос.

“Циљ нам је био да повећањем не доведемо у питање економску стабилност. Водимо одговорну економску политику и водимо рачуна о сваком динару”, поручио је Мали.

Он је прецизирао да ће плате запосленима у јавном сектору бити повећане од 1. новембра и то у износу од осам до 15 одсто, а просечно 9,6 одсто.

Према његовим речима, медицинске сестре ће добити највеће повећање, 15 одсто.

“Намера нам је да задржимо квалитетан кадар у јавном сектору, а како би грађани Србије имали квалитетније здравство, школство, социјалну заштиту...као држава се посебно боримо за останак медицинских сестара и доктора у земљи, тако да, осим повећања плата, улажемо и милијарду евра у здравствену инфраструктуру, односно пре свега у болнице и клиничке центре.”, рекао је Мали.

Одговарајући на критике опозиционих посланика, он је казао да медицинске сестре треба да имају највеће повећање плата и навео да је у последњих пет година 12.000 медицинских радника нашло запослење у здравственом систему Србије, тако да нису тачне поједине информације да је дошло до смањења њиховог броја.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести