Мали: Желимо да подстакнемо предузетништво младих

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да су апсолутни приоритет државе млади и стварање услова за њихово запошљавање, као и за подстицање њихових предузетничких иницијатива.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Republike Srbije Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Као што је и председник Александар Вучић рекао, наш приоритет су млади. У оквиру Националног инвестиционог плана у наредне четири године биће издвојено 500 милиона евра за изградњу станова за младе брачне парове", навео је министар гостујући на телевизији Коперникус.

Младима је поручио да треба да буду одважни, да искористе своје знање и да храбро уђу у предузетничке воде.

"Држава утиче на више нивоа на појединце да започну сопствени бизнис. То се наравно не дешава када немате новца у буџету за плате и пензије, када повећавате јавни дуг, када нема перспективе. То смо сада променили. Држава сада каже - не само подстрек, већ и пореске олакшице", рекао је Мали и додао да се једино чувањем стабилности јавних финансија креира повољан пословни амбијент.

Он је рекао и да ће 20. новембра у Скупштини Србије представити буџет за наредну годину, а у плану је и сет пореских закона.

"Управо смо на тај начин решили да олакшамо младима и подстакнемо њихово запошљавање, јер је планирано пореско растерећење у следећој години за новозапослене, који нису имали посао у овој години. Такође, имамо и смањење издвајања за доприносе, што је велики успех. Имајте у виду да је приоритет Владе Србије повећање броја запослених, што планирамо да подстакнемо и ослобођењем пореза и доприноса првих годину дана за свако улагање у стартапове и отварање фирми", навео је Мали и истакао да је за свега пар година више него дупло смањена незапосленост младих.

Говорећи о подстицајима за привреду, министар је навео да ће пореско оптерећење на рад бити смањено за један проценат од наредне године.

"Када смањите пореско оптерећење за један одсто, то државу кошта 13,1 милијарди динара. Не може све да се уради за годину дана, али ми се трудимо да будемо одговорни. Дакле, после повећања плата и пензија идемо са растерећењем привреде. Смањиваћемо пореско оптерећење рада из године у годину за по један проценат", рекао је Мали.

Препознајући значај ИТ индустрије, обезбеђене су порески подстицаји за истраживање и развој у иновативним индустријама, рекао је Мали и додао да је иницијатива председника Вучића за увођење "Малог Шенгена" кључ за бољи живот у овом делу региона.

"Реч је о тржишту Северне Македоније, Албаније и Србије. На овај начин решавамо проблеме обичних људи, пре свега мислим на слободан проток људи и робе. Истовремено, ако се будемо заједно представљали као уједињено тржиште, бићемо интересантнији инвеститорима. То су милијарде евра могућности које треба да се искористе, јер није исто тржиште од 7 или 12 до 15 милиона људи. Како је председник Вучић рекао, то је најпаметнија ствар коју смо смислили у протеклих тридесет година", навео је Мали.

Министар је закључио да држава мора да гледа напред и да се бори за младе, који овде треба да виде своју будућност, а не у Америци, Аустралији или на Новом Зеланду.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести