Матић: Две компаније кажњене, горива има, за гужве нема разлога

БЕОГРАД: Инспекције су због ограничавања количина горива при продаји на пумпама казниле две нафтне фирме рекла је данас за Танјуг министарка трговине Татјана Матић и поручила да никоме неће бити дозвољено да извргава руглу закон.
benzinska pumpa, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Dnevnik.rs

Она је навела да је у припреми нова Уредба о којој се разговара са представницима нафтног сектора.

Министарство је ноћас имало ванредне инспекцијске контроле пре свега због кршења Закона о заштити потрошача који су обављени у у Београду, Крагујевцу, Бабушници, и Новом Саду.

"Два привредна субјекта су кажњена. Код њих утврђено да су прекршили закон, а код трећег је постојала пријава међутим утврђено је да није било основа за казну", рекла је министарка.

Додала је да су инспекцијске контроле настаљене и данас, а ситуација на пумпама се нормализовала и нема гужви.

" Биће их и даље. Нећемо дозволити да се на било који начин закон извргава руглу", рекла је она.

Уредба о ограничењу цене нафте и нафтних деривата је на снази до 13. марта.

" Ми смо у преговорима, и разговарамо са Удружењем нафтних компанија Србије. Разумемо, велике су флуктуације цена на глобалном тржишту, и њихове потребе. Доћи ће до нове уредбе. Преговарамо који су то нови услови под којима ће она бити донета", рекла је министарка.

Како је оценила ово тржиште у Србији ће бити стабилно и добро снабдевено.

"Нема никаквог места паници, а пре свега нема места неодговорном понашању, нити било каквом понашању које подразумева шпекулисање и зеленашење. Што се може рећи да је био случај код објеката који су синоћ одмах кажњени у складу са законом", рекла је она.

Додала је да сви субјекти тржишта нафте и деривата морају да разумеју да су у овој ситуацији заједно.

"Морамо да разумемо да нам је свима заједнички циљ да пре свега тржиште буде добро снабдевено, и да нико не злоупотреби своју улогу на тржишту на штету грађана", поручила је министарка.

 Она је открила да су тема разговора са представницима Удружења нафтних компанија Србије критеријуми и начини дефинисања цене у новој Уредби која ће, како је рекла, ступити на снагу ускоро.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести