Мере НБС убрзаће продају станова и станоградњу

БЕОГРАД: Нове привремене мере Народне банке Србије, које би требало да омогуће лакши приступ грађанима стамбеним кредитима, убрзаће продају станова, нарочито у новоградњи, а самим тим и повећати станоградњу, оценио је данас за Тањуг професор Београдске банкарске академије Зоран Грубишић.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)
Објашњава да ће нарочито прва мера која се односи на узимање стамбених кредита за куповину станова у "сивој фази", подстаћи раст учешћа грађевинске индустрије у БДП-у и ублажити пад привредне активности.
 
"На новоизграђене стамбене објекте је олакшано узимање стамбених кредита за куповину и у сивој фази, што до сада није био случај. До сада је био критеријум за узимање стамбеног кредита да степен изграђености објекта буде виши од 80 одсто", рекао је Грубишић.
 
Наводи да када је у питању пројектно финансирање, односно када банка подржава инвеститора у стамбеној изградњи, грађанин код те исте банке може у било ком тренутку да узме кредит у "сивој фази".
 
Уколико, додаје, грађанин узима кредит код неке друге банке, која није носилац пројектног финансирања, онда степен изграђености објекта мора бити минимум 60 одсто.
 
"Тако се олакшава узимање стамбених кредита за новоградњу и у сивој фази и тиме се убрзава продаја станова, то је интенција да би могло и даље да се гради и да би могао да се убрза промет", објашњава Грубишић.
 
Истиче да је стамбена грађевинска индустрија "погон" у нашој земљи и да значајно утиче у привредној активности.
 
"Ова мера усмерена је на то да се кроз активност грађевинске индустрије појачано, као стимуланс, остваре одређене стопе привредног раста или ако буде негативна да се барем ублажи", рекао је Грубишић.
 
Друге две мере НБС, каже он, више су усмерене на олакшавање враћање дуга грађанима којима су угрожени приливи, са могућношћу да се пролонгира враћање тог дуга за пет година и снизи рата.
 
Истиче да смо такве мере пролонгирања и смањења рате имали и до сада, док је прва мера новина и да значајно олакшава приступ грађанима стамбеним кредитима.
EUR/RSD 117.1661
Најновије вести