Где има станоградње, има и промета грађевинског материјала

Грађевинска сезона је у пуном јеку па су и потребе за куповином грађевинског материјала веће у односу на зимски период.
cigle, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Како смо сазнали на стовариштима грађевинског материјала, обим промета углавном зависи од тога где су стоваришта. Наиме, промета има на онима у срединама где има великих инвеститора, који зидају стамбене објекте и индустријске хале, док је у другима промет трећину нижи у односу на исти период лане, а продавци указују на то да је због пандемије коронавируса значајно смањена изградња породичних кућа. Дакле, грађевински материјал се купује, а трговци кажу да су нова ситуација и ковид-19 веома променили навике потрошача па многи купци, уместо да дођу на стовариште, роба наручују телефонски или преко рачуна.

На стоваришту „Ерак” у Темерину за „Дневник” кажу да се купује углавном материјал за уређење унутрашњости објеката, пре свега фарбе и боје за кречење, као и ситан материјал за уређење дворишта.

Промет је видно мањи јер се мање се граде породичне куће и ретке су куповине као прошлог лета, када се куповао материјал потребан за зидање од темеља до крова. Ова ситауација с коронавирусом утицала је на обим продаје, али се, ипак, купује. Додуше, количине су мање јер се цигле, греде, цемент, шљунак... најчешће купује ради адаптација и доградње, кажу на том стоваришту.

Новосадско стовариште „Бета Б” прати станоградњу па кажу да не осећају мањак купаца, већ раде као што треба када је грађевинска сезона. Ипак, наглашавају да, уз велике купце, има и муштерија који купују на мало, обично матреријал за фасаде, гипсане радове, фарбе...

На стовариштима у Панчеву промет прави станоградња која је у пуном замаху. Чешћи купци су правна лица, у односу на физичка, купује се и преко рачуна или телефоном, а пазари се практично све што је потребно за изградњу – од арматура, разних врста блокова и плоча, цемента... па до производа потребних за унутрашње уређење простора, попут керамичких плочица, боја за зидове...


Увоз-извоз заустављен

На стоваришту „МАС промет” у Ветернику наглашавају да су се суочили не само с падом промета већ и с изостанаком увозно-извозних послова. Директор те фирме Миленко Шурлан казао је за „Дневник” да је промет у сегменту извоза и увоза опао безмало 90 одсто.

– Нити можемо да извозимо грађевински материјал, нити можемо да га купујемо у иностранству јер су границе у земљама у окружењу затворене за Србију – каже Шурлан. – Докле год буде тако, фирма ће трпети, заједно с пословним партнерима из земље и иностранства јер нам не преостаје ништа него да чекамо да државе отворе границе и омогуће несметан траснспорт и пословање.


На стовариштима у граду је, на основу интересовања потрошача, али и куповине, видно да се у Панчеву доста гради, и то не само стамбене зграде већ и велики објекти, попут индустријских хала, казали су у стоваришту „Кутко” у Панчеву. Тешко је рећи да ли би муштерија било више да ове године ситуација није измењена и да нема епидемија коронавируса, али је извесно да се осећа се да је лето и право време за послове у грађевинарству .

И Сремска Митровица се гради и развија па се, захваљујући великим инвестицијама, на стовариштима не жале на пад промета. У грађари „Yавић” указују на то да се продаје комплетан материјал потребан за изградњу. У граду има више великих градилишта, па и великих купаца, али долазе нам и купци који траже материјал за изградњу помоћних објеката, доградњу и адаптацију, кажу на том стоваришту.

Нешто је другачија слика на стовариштима у Вршцу јер је на неколико њих промет опао у односу на прошло лето. На стоваришту „Варница комерц” навели су да, иако је грађевинска сезона у пуном јеку, потражња за грађевинским материјалом није иста као што је лети уобичајено.

Купује се, и зида се, али не велики објекти, углавном се граде мање куће и објекти мањег обима и то се, наравно, одражава на пад промета, кажу на једном од вршачких стоваришта грађевинског материјала.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести