Меркатор и формално преузео продавнице Конзума у БИХ

ЉУБЉАНА: Компанија Меркатор је поново власник 83 продавнице Конзума у Босни и Херцеговини, које је 2014. године, на основу уговора о куповини словеначког трговинског ланца, преузео хрватски концерн Агрокор.
MerkatorNS01.JPG arhiva
Фото: Dnevnik.rs

Надзорни одбор Меркатора је јуче, на предлог управе, потврдио прекид уговора о најму 83 локала трговачких центара Конзума у БиХ, и о измиривању неплаћене најамнине путем преузимања опреме у тим трговинама у корист Меркатора, саопштила је Управа компаније.

Тиме је формализиован раније постигнути споразум у оквиру концерна Агрокор да продавнице које је приликом куповине Меркатора у БиХ преузео Конзум поново постану део Меркаторове мреже, односно бренда Меркатор, преноси Пословни дневник.

Реагујући на нове објављене податке о пословању Агрокора проистекле из ревизије његовог пословања, словеначки министар привреде Здравко Почивалшек рекао је да га негативни резултати Агрокора не изненађују јер се хрватски концерн није ширио на здравим темељима.

Он је поновио да ће словеначка влада и у садашњкој кризи Агрокора настојати да заштити словеначки јавни интерес. 

"Нећемо допустити да се криза у Агрокору пренесе на Словенију као заразна болест и верујем да ћ влада у случају таквих покушаја активирати сва могућа правна средства да се то спречи", казао је Почивалшек на конференцији за новинаре у Љубљани.

Словеначки медији у вези кризе Агрокора и његовог односа с Меркатором наводе да би влада у Љубљани вољела да у Меркатору дође до нове власничке структуре и промена у пословној политици, како би компанија дугорочно могла да опстане на тржишту у јакој конкуренцији страних трговачких ланаца.

У новинским написима се истиче да је Меркатор од великог значаја као канал продаје словеначког прехрамбено-индустријског сектора, али и за тржиште рада с обзиром на то да само у Словенији запошљава десетак хиљада радника.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести