Мићовић: Нафте ће сигурно бити довољно до фебруара

БЕОГРАД: Иако је данас ступио на снагу нафтни ембарго Европске уније на руску нафту која стиже морским путем, а самим тим и прекид дотока руске нафте нафтоводом "Јанаф" у Србију, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије Томислав Мићовић сматра да се ни данас ни наредних дана неће ништа неће догодити, јер су увелико уговорене испоруке нафте до краја године.
gorivo pumpa benzin dizel
Фото: pixabay.com

Европска унија ставила је рампу на увоз руске нафте која стиже морским путем и ограничила њену цену на 60 долара по барелу. Русија не прихвата тај лимит ни по цену смањења производње. Иако је пет чланица Уније изузето од те сакције забрана важи и за Србију - прекинут је доток руске нафте нафтоводом "Јанаф".

"Данас се ништа неће догодити, неће се догодити ни наредних дана - сирова нафта се купује терминским уговорима и већ су увелико уговорене испоруке до краја године и јануар је чак завршен", објаснио је Мићовић гостујући на РТС-у.

Указао је да у том смислу ова мера неће довести до проблема, тј. угрожавања снабдевености и да то показују цене сирове нафте које су у петак биле 89 долара по барелу, а данас су 86, што, истиче, значи да су цене стабилне.

Што се тиче забринутости возача да ће гориво на пумпама поскупети, Мићовић истиче да су већ три недеље цене горива на нашим пумпама у паду.

"Ризици постоје, али не постоји ништа што би сада непосредно угрозило снабдевеност и што би подигло цене. За сада је све под контролом", каже генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Он упозорава да је 5. фебруар потенцијални ризик, јер тада ступа на снагу забрана увоза деривата нафте из Русије у Европску унију.

"Тада ће се појавити један озбиљан недостатак дизела. Треба да се спремамо сви за 5. фебруар више него за овај 5. децембар, јер сирова нафта лакше некако успева да промени своје токове и да дође до Медитерана у довољним количинама", истиче Мићовић.

Он сматра да НИС не може у потпуности да одговори захтевима тржишта, као и да је јако битно да постоји компонента увоза.

"Јако је важно да сачувамо увоз, јер једном када прекинемо и када ти деривати заврше на неком другом тржишту - неће бити тако једноставно вратити их назад и зато код формирања цена јако је битно да то буде на том нивоу који покрива трошкове увоза", објашњава Мићовић.

Он истиче важност залиха нафте, које, како наводи, не служе да се преброди криза, већ да премосте до решења и неког новог изора снабдевања уколико дође до поремећаја.

Држава каже да су складишта пуна и да има резерви за два месеца, а када је реч о залихама нафтних компанија, Мићовић каже да су оперативне залихе формиране на нивоу четири дана просечне потрошње.

"Поремећају настаји нашом или не нашом вољом или грешком, свеједно они су могући. Због тога је важно да те залихе буду што веће и да нам дају више простора и времена да пребродимо потенцијални поремећај", поручио је Мићовић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести