Михајловић: Грејна сезона може да почне

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас, после седнице Радне групе за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима, да су сви субјекти у енергетском систему земље спремни за почетак грејне сезоне и да нема разлога за одлагање.
radijator pixabay
Фото: pixabay.com

Сви су спремни, има довољно енергената, гаса и мазута. Оно што је добра вест је да ЕПС већ неколико дана не увози струју, рекла је Михајловић, саопштило је Министарство.

Када говоримо о грејној сезони, Пословно удружење Топлане Србије и Београдске електране, као и ЕПС, Електромреже Србије, Електродистрибуција Србије, Србијагас, Управа за резерве енергената су потпуно спремни за почетак грејне сезоне у складу са Законом о енергетици и све је спремно да грејна сезона почне 15. октобра, рекла је Михајловић.

Наравно да мислимо да не треба грејати станове када је спољна температура висока и биће потребно неколико дана да се провери да све функционише и технички, нагласила је Михајловић, али свакако је све спремно да грејна сезона почне на време.

На седници је било речи и о планираним набавкама мазута за ЕПС, о производњи и набавци угља, могућој производњи електричне енергије током зимских месеци и пројекцијама за увоз енергије.

Представници Србијагаса известили су о попуњавању ПСГ Банатски двор и испорукама гаса термоелектранама-топланама, уз указивање на потребу за рационално коришћење овог енергента.

Разматрана је ситуација о снабдевању нафтом и нафтним дериватима, које се одвија стабилно, као и решавањем проблема у снабдевању тржишта пелетом, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести