Михајловић о путној инфраструктури и становима

БЕОГРАД: Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да очекује да реализација пројекта изградње ауто-пута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница почне у другој половини 2019.
mihajlovic, tanjug sradovanovic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

“До краја године моћи ћемо аутомобилима да прођемо комплетним Коридором 10, и јужним и источним краком, као и ауто-путем Обреновац-Прељина”, рекла је Михајловић у скупштини и додала да се истовремено припремају и нови пројекти, међу којима је и изградња аутопута Рума-Шабац и брзе саобраћајнице Шабац-Лозница.

Сматра да Србија мора да буде премрежена аутопутевима и магистралним путевима и на томе се, каже, ради.

Она је додала да се до краја 2018. очекује више од 55 милиона возила на српским ауто-путевима.

Михајловић је навела да се за пројекат изградње ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума-Шабац-Лозница ради пројектно-техничка документација, а да ће се идуће године водити разговори о финансирању радова, пре свега са државом Азербејџан.

“Очекујемо да у буџету за идућу годину имамо гаранције за тај пројекат, а план нам је да у другој половини идуће године почну радови”, додала је она.

Током расправе о амандманима о Предлогу закона о грађевинским производима да је тај закон важан и због тога што ће материјали домаћих произвођача бити коришћени у градњи станова за припаднике снага безбедности.

“Расписали смо јавни позив за градњу станова у Нишу и Врању, али то је само део овог огромног пројекта”, рекла је Михајловић.

Она је додала да је у припреми градња 2.051 стана у Новом Саду, у шта ће бити уложено 60 милиона евра, у Београду 1.000 станова у које ће бити уложити 29,8 милиона евра, у Сремској Митровици 190 станова уукупне инвестиције 5,6 милиона евра, у Крагујевцу 1.016 станова у које ће бити уложено 30 милиона евра. 

Поред тога, у Нишу ће бити изграђено 2.400 станова, у које ће бити уложен 71 милион евра, у 946 станова у Краљеву 28 милиона евра, у Врању 486 станова, где је вредност инвестиције 14 милиона евра”, рекла је Михајловићева.

Она је додала да је такође у припреми и потенцијална друга фаза пројекта јер постоји потреба за снагама за припаднике војске и полиције на читавој територији Србије. 

“Постоји потреба за градњом 119 станова у Зајечару, 317 станова у Зрењанину, 361 у Крушевцу, 345 у Лесковцу, 179 у Смедереву, 185 у Сомбору, 442 у Чачку, као и 470 станова у Сремској Митровици“, рекла је она, додајући да су у питању потребе исказане у анкети припадника снага безбедности.

“Овај пројекат важан је не само због тога што ће решити стамбено питање припадника снага безбедности, већ и због тога што ће утицати на привредни раст и обезбедити посао за наше грађевинске фирме које ће изводити радове и које ће бити добављачи грађевинског материјала који ће се користити у изградњи”, навела је она.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести