Михајловић: За два дана отварамо још два важна пута

БЕОГРАД: Реконструисани пут од Смедеревске Паланке до Велике Плане биће отворен 26. децембра, а цео Ипсилон крак Коридора 10 од Суботице до Келебије 27. децембра, рекла је Тањугу потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.
Zorana Mihajlovic/Fonet/MGSI
Фото: Фонет/МГСИ/Зорана Михајловић

Две важне саобраћајнице представљају везу са Коридором 10 и биће отворене, како се очекује, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Укупна дужина деонице регионалног пута (ИИА, 147) од Смедеревске Паланке до Велике Плане је 13,5 км, од цега је реконструисано 9,83 километара, а изграђен је и нови мост преко потока Губераш.

Обим радова је такав да је, иако је реч о реконструкцији, урађен потпуно нов пут.

Михајловић истиче да је то веома значајан пут за грађане тог дела земље, пошто повезује Смедеревску Паланку са Коридором 10.

"Грађани су неколико година тражили да се уради тај пут, јер представља најбржу везу између Смедеревске Паланке и Велике Плане", нагласила је министарка.

Укупна вредност изведених радова, укључујући и радове на мосту, износи 598,76 милиона динара без ПДВ-а, од чега је 577,5 милиона за трасу пута и 21,2 милион за мост.

Такође, Михајловић је рекла да ће у петак бити отворен цео Ипсилон крак односно обилазница око Суботице у дужини од 24 километра, пошто се завршава изградња последње деонице дуге 12 километра од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем.

"Друга важна ствар, која се чека још од деведесетих година прошлог века, јесте завршетак Ипсилон крака Коридора 10. Ми смо у претходних некоико година завршавали део по део и укупно уложили у његов завршетак око 2,8 милијарде динара. Отворићемо у петак целу обилазницу око Суботице", рекла је Михајловић Тањугу.

Ипсилон крак је обилазница око Суботице која повезује гранични прелаз Келебија са аутопутем Хоргош-Нови Сад, дужине око 24 км.

Укупно је за 26 година, од 1990. до 2016. рађено, али не и завршено, 11 километара пута на Ипсилон краку.

Већи део радова који су извођени ранијих година морали су у потпуности поново да се раде, јер нису били квалитетно урађени, кажу у министарству.

Влада Србије и Министарство градевинарства, саобраћаја и инфраструктуре преузели су послове у вези са завршетком Ипсилон крака у другој половини 2016. године, када је дефинисан концепт завршетка пројекта у фазама, у складу са расположивим средствима у буџету.

У 2017. изграђено је и пуштено у саобраћај укупно 6,5 километара пута на Ипсилон краку (1,5 км у марту и пет км у августу), у које је уложено укупно 322 милиона динара.

У 2018. изграђено је 5,5 километара пута, деоница од Биковачког до Бачкотополског пута, у које је уложено 780,9 милиона динара, чиме је до децембра 2018. у саобраћај укупно пуштено 12 километара пута на Ипсилон краку.

У децембру 2019. завршава се изградња и последње деонице дужине 12 километра од граничног прелаза Келебија до кружне раскрснице са Сомборским путем.

Радови на последњој деоници су започети у априлу 2019. године, а укупна вредност тих радова је 1,73 милиона динара.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести