Микро и мала предузећа главни ослонац економија у региону

БЕОГРАД: Микро и мала предузећа главни су ослонац економија у региону поручено је са данашње конференције Европског фонда за Југоисточну Европу (European Fund for Southeast Europe - EFSE) на којој је наведен податак да је од свог оснивања, овај инвестициони фонд пласирао близу три милијарде евра у 16 земаља у којима делује.
1
Фото: pixabay.com

Тако је исплаћено близу милион кредита крајњим корисницима средстава, у укупном износу од седам милијарди евра за микро и мала предузећа и домаћинства, а међу којима су и она у Србији.

Близу 300 представника међународних и регионалних финансијских институција, инвеститора, централних банака и највећих европских донатора окупило се данас у Београду на конференцији под слоганом "Подстицање предузетништва".

На конференцији су представљена и размењена искуства у вези са конкретним решењима када су у питању изазови са којима се суочава овај кључни сектор економије у Југоисточној Европи, односно Турској, Украјини, Белорусији, Румунији, Бугарској, Молдавији и земљама Кавказа, наводи се у саопштењу EFSE.

Панелисти, међу којима су били представници банака и микрокредитних институција, представили су најбоља искуства одговорног финансирања, прилагођена потребама предузетника који желе да развију своје пословање.

Такође, на конференцији је било речи, наводи се, и о алтернативним финансијским и нефинансијским решењима која покрећу иновације на тржишту.

Посебан фокус стављен је на финансирање пољопривредника, као и на услуге финтек компанија и њихову сарадњу са финансијским институцијама и предузетницима.

Сајам предузетништва, који је одржан током конференције представио је неколико микро и малих предузећа чији је успех подржан кроз активности Фонда.

"Микро и мала предузећа су главни ослонац економија у регионима у којима ради Европски фонд за Југоисточну Европу. Окупљајући кључне актере који могу да подрже развој предузетника и омогуће им приступ потребним ресурсима, Фонд доприноси одржању економског расту у земљама операција", истакао је председник Управног одбора Фонда Кристоф Тискенс.

Европски фонд за Југоисточну Европу основала је Немачка развојна банка (KfW) 2005. године уз подршку Европске уније, Савезног министарства за економску сарадњу и развој Немачке и других јавних и приватних инвеститора.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести