Милић: Отказ претња за чак 80.000 људи

– Социјални проблеми запослених у Србији све су израженији, а треба очекивати да ће ова година бити још тежа него протекла јер су најављене нове измене радног законодавства и нова отпуштања

радника – рекао је за „Дневник” председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић.

Он је указао на то да се ове године може очекивати раст броја незапослених, односно оних који ће остати без радног места, и то од око 80.000 људи, од којих између 50.000 и 60.000 из јавног сектора, а остатак из предузећа у реструктурирању, која ће отићи у стечај.

– Промене радног законодавства из прошле године значајно су погоршале положај радника, односно нека права су смањена, а нека потпуно укинута – рекао је Милић. – Нове промене у Закону о раду очекују се до краја године и надамо се да ће права, обавезе и одговорности у вези с радним односима бити уређени на свеобухватан начин, да ће синдикати бити укључени у преговоре и мишљење и ставови синдиката бити уважени да би се до решења дошло у разговору и уз компромис свих социјалних партнера.

По његовим речима, синдикати ће настојати да аргументовано преговарају са социјалним партнерима, али да исто очекује и од њих јер су у питању људски животи и егзистенција, а не воља неких појединаца.

Говорећи о години иза нас, Милић је казао да економска криза у Србији има озбиљне социјалне последице. Радно место је све неизвесније, смањене су и зараде и пензије, минимална зарада је веома мала, а и куповна моћ грађана све мања. О томе да је незапосленост велика и да све већи број грађана тешко живи говори и податак да 24,6 одсто становништва Србије, односно сваки четврти, у ризику је да постане сиромашан или то већ јесте.

– Поскупљење основних намирница и раст најосновнијих трошкова живота доводе запослене у ситуацију да са својим примањима не могу покрити ни егзистенцијалне животне потребе. Мере Владе Републике Србије о смањењу зарада запосленима у јавном сектору и пензија, као и најављени процес рационализације броја запослених, довешће до руба егзистенције многе грађане и тако створити нове социјалне случајеве – рекао је Милић.  – Висока незапосленост, ниске зараде, несигурни послови, обесправљени и дискриминисани радници само су део наше реалности, али не значи да се грађани Србије мире с тим и да не захтевају боље и хуманије услове рада и зараду од које могу достојанствено да живе.

Зато Влада Србије, истакао је он, уместо да руши достојанство радника, треба да се фокусира да би створила боље услове за инвестирање, субзила корупцију, побољшала финансијску дисциплину, поштовање закона, омогућила јачање домаће привреде, повећање запослености, животног стандарда и права запослених, као и побољшање социјалног дијалога.

Добрила Млађеновић

 

Сраман спот за привлачење капитала

Председник Савеза самосталних синдиката Војводине осврнуо се и на недавно објављени рекламни спот Владе Србије за привлачење страног капитала, у којем се, између осталог, Србија карактерише као земља квалификоване и јефтине радне снаге.

– Срамно је и увредљиво за све грађане ове земље да се то промовише као конкурентна предност и један од адута Србије, а то је и увреда за квалификоване раднике, који су, у ситуацију кад немају алтернативу, принуђени на то да прихвате привремене и лоше плаћене послове да би обезбедили егзистенцију. Промоција јефтине радне снаге довешће до још већег одлива младих образованих људи што, дугорочно посматрано, предстаља велики проблем за будућност наше земље јер губимо значајне људске ресурсе који имају потенцијал да допринесу привредном и друштвеном развоју – рекао је Горан Милић.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести