Минималне зараде и гарантни фонд значајна помоћ привреди

БЕОГРАД: Исплата три минималне зараде предузетницима и запосленима у малим предузећима, као и оснивање гарантног фонда који ће омогућити банкама да пласирају кредите привредницима, пуно ће значити за подизање српске привреде, изајвио је данас директор транспортног предузећа "Унитраг Пижон" из Београда из удружења "Међународни транспорт" Душан Николић.
privreda
Фото: freeimages.com
Он је рекао Тањугу да је веома добро што се држава определила за минималац свим радницима у категорији малих предузећа, која имају мање од 50 радника, као и да је то боље него да се помоћ условила приходом или по неком другом критетијуму.
 
Истиче да његова фирма има 35 запослених и да ће му пуно значити та врста помоћи.
 
Говорећи о оснивању гарантног фонда, што предвиђа пакет економских мера који ће бити данас представљен у Палати Србија, Николић каже да је то неопходна мера у овом тренутку и још важнија од давања минималних зарада.
 
Он очекује да ће бити потребно најмање три године да се привреда стабилизује и врати на ниво 2019. године.
 
"Само је питање услова коришћења тог фонда, на који начин ће то да буде, јер су банке до сада биле јако рестриктивне. Ипак, треба имати у виду и да та помоћ не буде превелики трошак за државу, као и да не буде злоупотреба у његовом коришћењу", рекао је НИколић.
 
Говорећи о фунцкионисању међународног транспорта, он је рекао да је то сада уређено и да нема више проблема у превозу.
 
Напомиње да је сада важније питање како покренути домаће производне капацитете.
 
Николић оцењуј и да би аутоиндустрија у Европи и Србији прва могла да се покрене, када прође ова криза.
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести