Пакет од пет милијарди евра добар за привреду

БЕОГРАД: Пакет мера подршке економији од пет милијарди евра помоћи ће привреди Србије да лакше преброди последице кризе, а раст БДП-а према тренутним пројекцијама могао би бити 1-2 процента уместо без кризе реалних 4-5 процената, рекао је данас директор Завода за статистику Миладин Ковачевић
miladin kovacevic
Фото: Tanjug (video)
Кроз пакет пореских олакшица за ублажавање економских ефеката кризе због корона вируса држава ће кроз одлагање и померање плаћања обавеза помоћи износом од око 167 милијарди динара, рекао је данас на ТВ Пинк директор Завода за статистику Миладин Ковачевић.
 
Пореске олакшице су одлагање пореза на зараде и доприносе, померање аконтација пореза на профит, одлагање плаћања пореза на имовину за предузећа, рекао је Ковачевић.
 
“Укупни ефекат, износи око 167 миљарди динара, што је скоро еквивалент ономе што се на крају фебруара затекло на рачуну државе, односно толике су биле унутрашње резерве државе”, рекао је он.
 
Он је рекао да ће велики значај имати и мере директне помоћи предузећима кроз гарантоване минималне зараде, предузетницима, микро и малим предузећима, односно половине минималца за средња и велика предузећа под одређеним условима.
 
Додао је да се трећи пакет финансирања текуће ликвидности предузећа било преко гарантног Фонда за развој државе било преко банака већ спроводи.
 
“То је већ делимично предузето, рецимо Народна банка Србије преко своп аукција улила је додатну ликвидцност банкама, да би оне биле стимулисане да кредитирају и врше револвинг кредита”, рекао је Ковачевић за Пинк тв.
 
Он је рекао да Фонд за развој има 24 милијарде динара и биће врло јефтиних позајмице са један посто камате, док ће банке имати до 3,5 одсто камате.
 
“Држава ће кроз програм понудити секуритизацију кредита, односно поделу ризика при кредитирању”, рекао је Ковачевић.
 
У првом кварталу раст БДП-а у Србији је био 4,2 процента и сада ће од марта бити и ефекти епидемије што ће покварити стопу раста која би била и преко пет процената, рекао је он.
 
“ Наша економија би била између четири и пет процената стопе раста ове године да није ове кризе овако са последицама кризе пројекција је да ће бити између један и два посто раста”, рекао је он.
 
Додао је да Србија има најозбиљнију индустрију у региону, која има позитиван тренд раста и инвестирања, и подсетио да је индустрија у структури нашег БДП-а са више од 21 процената, а туризам и хотелијерство који су због кризе стали на око три посто.
 
“ Та структура је важна у смислу могућности опоравка и одржања, јер у време епидемије туризам не може одржати, али индустрију можете”, рекао је он.
 
Ковачевић је рекао да ће свет претрпети рецесиони удар у овој години али да се нада поновном расту економије у следећој години.
 
Процењује се да ће америчка и немачка екомија имати негативне стопе раста и да ће ниже од планираних али позитивне стопе раста имати и кинеска и индијска економија, рекао је он и додао да су економије на свету међузависне.
 
“Назире се крај епидемија на Далеком истоку у Кини, у индији није узела велики мах, ни у Јапан такође и то су економије које хватају залет и могу да као лоцомотиве повуку и западне економије”, рекао је Ковачевић.
EUR/RSD 117.1776
Најновије вести