Министарство привреде: Ни динар инвеститорима који не поштују уговор

НОВИ САД: Након што је Савет за борбу против корупције објавио извештај о додели државне помоћи у којем истиче да је за три године држава доделила 239,5 милиона евра подстицаја за 57 фирми, од којих је 21 губиташ, одговор стиже из Министаства привреде, које је делом субвенције инвеститорима и додељивало, а у којем се истиче да на име подстицаја ни динар није исплаћен а да претходно није оправдан, односно да компанија није испунила уговорне обавезе.
1

У Министарству привреде тврде да је извештај Савета за борбу против корупције, који је саветодавно тело Владе Србије, у намери да баци сенку на резултате привлачења инвестиција, „у најмању руку тенденциозан или је производ елементарног непознавања процедуре за доделу и исплату подстицаја”. Објашњавају да је процес одобравања и исплате подстицаја строго контролисан и праћен, тако да ни динар из буyета не може бити исплаћен пре него што се испуне уговорне обавезе. Да је то тако, може се проверити на сајту Министарства привреде на којем су све информације о потписаним уговорима за подстицаје у претходним годинама.

Из тог министарства наглашавају да потписивање уговора не значи и аутоматску исплату намењене своте јер Закон о улагањима дефинише да компаније новац повлаче фазно, и то сваку траншу тек након што испуне уговорне обавезе, односно услове, пре свега у висини улагања и броју новозапослених радника. Уз то, непоходно је и да сваки динар из буyета на име подстицаја буде покривен банкарском гаранцијом компаније све док се не испуне све уговорене обавезе и до окончања фазе мониторинга.

Осврћући се на компаније које Савет за борбу против корупције помиње као примере неоправданих субвенција, односно подстицаја које је држава доделила од 2014. до 2017. године, Министарство приреде тврди да подаци нису тачни и да је прича сасвим другачија. Тако се истиче да с компанијом „Труцк лите Еуропе” из Београда уговор о додели подстицаја јесте потписан, али да је он због неиспуњених уговорних обавеза раскинут и та компанија није добила ниједан динар државних субвенција. Савет је у извештају навео да је та компанија добила три милиона евра на име субвенција иако нема запослених.


Отворили 28.778 нових радних места

Захваљујући подстицајима Министарства привреде и Владе Србије, у протекле две године и осам месеци, односно од тренутка ступања на снагу Закона о улагањима, по објашњењу ресорног министарства, привучено је 510 милиона евра инвестиција, што ће омогућити отварање 28.778 нових радних места.


Затим, за компанију „Mea Ta Europe” ДОО из Обреновца, за коју је Савет навео да је 2015. године добила 21 милион евра подстицаја иако је ту годину завршила с губитком од 590.000 евра, Министарство привреде истиче да је она у прве три досадашње фазе испунила уговорне обавезе у погледу нових инвестиција и новозапослених.

„Компанија је у овом тренутку, по извештају независног овлашћеног ревизора, премашила предвиђена улагања до краја ове године за 20 милиона евра. И број запослених је премашен, па је уместо нових 350 радника до краја године, према Централном регистру обавезног социјалног осигурања, на дан 19. септембар 2018. у њој било запослено 393 радника на неодређено и 1.715 на одређено време. Губитак у пословању који је исказан у годишњем извштају о пословању за 2017. годину је очекиван, будући да су у току првих година припреме и развој сваког пословног пројекта, па и овог, улагања већа од самог пословања, па су тиме и трошкови већи него приходи”, истиче Министарство привреде.

Ни тврдња Савета за борбу против корупције о компанији „ЦГ Фоодс Еуропе” из Нове Пазове, тврде у Министарству привреде, није тачна. Реч је о гринфилд инвестицији, а та компанија је до краја 2017. године изградила фабрику, прибавила употребну дозволу и набавила опрему. По званичној евиденцији ЦРОСО-а, на крају јуна ове године у њој је било 108 радника на неодређено време и 38 на одређено. Уз то, наводе у Министарству, њој и даље нису исплаћене све транше на име субвенције.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести