Мировић: За аутоматизацију радарских центара две милијарде динара

НОВИ САД: Председник Покрајинске владе Игор Мировић изјавио је данас да се радови на аутоматизацији и модернизацији противградне заштите Радарског центра „Фрушка гора“ одвијају предвиђеном динамиком, те најавио да су створени услови за почетак аутоматизације система и у радарским центрима „Самош“ и „Бајша“, за шта ће Покрајинска влада издвојити готово две милијарде динара.
1
Фото: vojvodina.gov.rs

„Ово је важна вест за пољопривреднике и газдинства јер се конкретно на делу боримо за смањивање последица које могу нанети градоносни облаци и које могу бити веома велике. Од 118 лансирних станица Радарског центра „Фрушка гора“ 55 је већ аутоматизовано“, изјавио је Мировић након обиласка тог радарског центра.

Он је истакао да је Скупштина Војводине јуче донела одлуку о обезбеђивању неопходних финансијских средстава за почетак процедуре модернизације система и у друга два радарска центра на територији Војводине – „Бајша“ и „Самош“.

„Тиме ћемо покрити целу територију Војводине и смањити ризике од последица града за 30 до 40 процената. Увођењем даљинског система аутоматизоване одбране од градоносних облака, ракете ће, уместо великог броја људи, лансирати оператер из радарског центра, што ће омогућити ефикасније и брже деловање“, навео је Мировић.

Фото: vojvodina.gov.rs

Директор Републичког хидрометеоролошког завода Југослав Николић рекао је да је аутоматизација мреже важан посао од заједничког интереса за све грађане Републике Србије и најавио да ће свих 118 лансирних станица Радарског центра „Фрушка гора“ бити аутоматизовано до краја маја.

„Потом крећемо у процес аутоматизације лансирних станица радарских центара ’Самош’ и ’Бајша’. Овим пројектом се елиминише рад стрелаца и омогућује поузданији и ефикаснији систем и на тај начин обезбеђујемо да штете од града буду сведене на најмањи ниво који допушта струка“, казао је Николић.

Догађају је присуствовао и покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Чедомир Божић.

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести