Мишковић: Србија нам је мала, инсистирамо на регионалном развоју

БЕОГРАД: Компанија Делта спремно улази у 2020. годину и после 29 година постојања сада је најспремнија и очекује рекордне резултате, рекао је оснивач и председник Делте Мирослав Мишковић на годишњој конференцији за медије.
Miroslav Mišković dolazi na sudjenje  Foto: Tanjug/video
Фото: Tanjug

Како је истакао, у 2020. години Делта холдинг ће имати ЕБИТДА, односно оперативни профит од преко 65 милиона евра, што ће бити највећи оперативни профит неке компаније у регији.

Мишковић је нагласио да Делта стално инвестира и оценио да је прва компанија у регије.

"Србија нам мала, није тајна, инсистирамо на регионалном развоју", рекао је он.

Најавио је договор око улагања у изградњу шопинг мола у Сарајеву, што је инвестиција вредна између 60 и 80 милиона евра и рекао да се разговори воде са Скопљем и Македонијом где је осим посла сд некретнинама Делта заинтересована и за агробизнис.

Поменуо је Делтин пројекат "Наше село" у којем компанија помаже у развоју села Дубочане и Мала Јасикова, те истакао да је битно да се држава укључи у развој села, јер то не могу само компаније.

"Хоћемо да наше активности буду препорука да се укључе и друге компаније, али основно је и држава, како ми радимо треба и држава тако да ради", рекао је Мишковић.

Председник Делте је оценио да је основни проблем на селу знање, а тек онда новац.

"На селу људи производе као пре 50 година па са 5 ха не може да се заради ни минималац", рекао је Мишковић.

Одговарајући на питање да ли је Делта добродошла у свим земљама региона рекао је да компанија на чијем је челу "не одлази где није добродошла".

"Најавимо се, ако не будемо добродошли, ми не идемо. Сада немамо ниједан проблем, свуда смо добродошли, у Словенији планирамо изградњу другог хотела, јер проблеме решавамо тамо на блиц", додао јер.

Делта холдинг је данас објавила да је прошле године имала укупан промет од 60,45 милијарди динара, што је за 4 одсто више него у 2018, док је остварен ЕБИТДА био 5,23 милијард, што је било повећање од 9 процената.

За 2020. Делта холдинг планира раст укупног прихода од 13,5 одсто на 68,5 милијарди динара и повећање ЕБИТДА на 7,36 милијарди динара, што би био раст од 40 процената.

У буџет Србије прошле године ова компанија уплатила је 11,44 милијарде динара што је 12 процената више него у 2018. години.

Делта холдинг планира да ове године заврши и отвори хотел Индиго у Београду и да почне са изградњом хотела Холидаy ин у Љубљани.

Наставиће и са изградњом будућег седишта холдинга у Београду - Делта хауса, као и са градњом шопинг мола Делта планет у Нишу.

У наредних неколико година укупне инвестиције у области некретнина износисће око 400 милиона евра и омогућиће градњу 370.000 квадратних метара хотела и пословног простора.

Најављено је да ће Делта аграр ове година почети изградњу хладњаче у Зајечару и новог дистрибутивног центра за воће и поврће у Старој Пазови, а инвестираће се и у нове засаде јабука.

Делта ауто прошле године продао је 2.150 нових возила а стартовао је и нови бренд “Делта половни аутомобили”, док је Делта ДМД остварио рекордни маркет шер од 15,1 одсто, саопштено је данас.

Најављено је да ће Делта холдинг наставити са реализацијом програма “Млади лидери”, “Делта бизнис инцубатор” и “Наше село”.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести