"Митрос" од понедељка почиње производњу за извоз у Русију

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је данас да компанија "Митрос" из Сремске Митровице од понедељка почиње производњу свињског меса, намењену извозу у Русију,

а од половине октобра креће са производњом, која ће бити извезена у Европску унију.

Извоз ће почети чим се за то добију одговарајуће дозволе, рекао је Недимовић.

Он је, обилазећи компанију "Митрос", у којој је данас "Дан отворених врата", односно отворена је за посете, истакао да је то пример како треба да изгледа прерађивачка индустрија у Србији.

"Ово је оно о чему причамо, прерађивачка индустрија као место где се ствара додатна вредност. Интерес овог министарства је да се прави додатна вредност, као и нови капацитети на тржишту, не смо у овој индустрији него и у воћарству и тако даље", поручио је министар.

Он је рекао да се у "Митросу" дневно преради 800 комада свиња, а максимални капацитет којим се тежи је 5.000 комада.

Како је речено, до краја септембра планирано је да у "Митросу" буде запослено 200 радника.

Недимовић је рекао да је ова фабрика пример за друге, и истовремено истакао да су капацитети који праве додатну вредност важни за развој свињарства у Србији.

Министар је рекао да је "Митрос" деловао као бајка, али је постао реалност.

"'Митрос' је био бајка у коју смо ми веровали, а у коју други нису веровали. Кад имате прилику да живите ову бајку значи да сте успели", рекао је Недимовић.

Он је навео да ће бити подизани капацитети у "Митросу" до максималних 5.000 комада свиња, што ће повећати тражњу за свињама у селима.

"То сад делује као научна фантастика, али и за неколико месеци или за годину дана мораћемо да имамо нове капацитете за прераду и за товљење свиња", уверен је Недимовић.

Он је рекао да је министарство издвојило око милијарду динара субвенција за свиње, односно по 1.000 динара за свињу, и додао да нам треба много више.

План је, навео је, да се не извози само месо, него и финални производи, који имају највећу додатну вредност, што је тежак посао, који захтева и модернизацију фарми.

"Морамо да имамо и количину, јер ако имате мању количину аутоматски цена расте. У 2017. план је подизање нових капацитета, поготову када је реч о свињараству, али и за воћарство и повртарство. Ми смо извозили 300-400 тона годишње 'бејби бифа', а имамо капацитете 20 пута веће. И следећи овај пример кланице, требало би да то радимо и са другим капацитетима и да покушамо да повећамо извоз", рекао је Недимовић.

Министар је најавио и формирање сектора који ће се бавити планирањем прерађивачке индустрије, то ће бити урађено и сарађиваће са Развојном агенцијом Србије, којој је посао да привлачи инвеститоре, радићемо и анализу тржишта, а сарађиваће се и са министарствима трговине и привреде.

Генерални директор "Митроса" Рамо Адровић је рекао да је данас Дан отворених врата и фабрика је отворена за грађане.

"Отворили смо фабрику да им покажемо како изгледа производња након три месеца, и наше прве производе којих има укупно 52", рекао је Адровић.

Он је министру и групи новинара током обиласка показао и нове производне линије, истакавши да је линија готова кроз коју ће пролазити производи намењени руском тржишту.

Адровић је најавио да у у септембру стиже и друга производна линија, ау 2018. трећа, те да су те машине вредне између 2,5 и 2,7 милиона евра.

Градоначелник Сремске Митровице Владимир Петковић рекао је да је "Митрос" значајна инвестиција за тај град, те да су се градске власти трудиле да им помогну.

"Поред људи који су већ запослени, очекујемо да ће бити запослено још радника у кооперантским фирмама. Олакшаће живот у Сремској Митровици, а ми ћемо и даље помагати инвеститорима. Показало се као добра прича", рекао је сремскомитровачки градоначелник.

Недимовић је потом посетио и домаћинство "Чикић", које се скоро деценију бави сеоским туризмом.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести