Митрос сточарима даје прасад за тов

Индустрија меса „Митрос флајшварен” у Сремској Митровици, власништво аустријског гиганта „Герлингер”, објавила је оглас у локалним медијима у којем позива сремске и мачванске сточаре на сарадњу у производњи товних свиња.
mitross.jpg
Фото: Dnevnik.rs

У огласу је наведено да та кланица обезбеђује прасад за даљи тов од минимум 25 килограма тежине, вакцинисану од основних болести, храну за тов у вредности до 7.500 динара плус ПДВ и гарантује откуп уговорених товљеника. Од произвођача се тражи да поседују објекат с решеткастим подом, вентилацијом и извозном фекалном јамом, да обаве тов у складу с важећим стандардима у року до 120 дана и обезбеде здравствену заштиту свиња.

Та кланична индустрија је првих месеци ове године обавила низ разговора са свињарима из Срема и Мачве да би с њима склопила споразуме о сарадњи. Сточарима је предочено на шта могу да рачунају, а то се најпре односи на цену.

Наиме, генерални директор „Митроса” Рамо Адровић истакао је у Мартинцима, селу сремскомитровачке општине познатом по узгајивачима свиња, да та индустрија меса нуди цену која неће бити мања од 180 динара килограм, и то на бази топле полутке, плус ПДВ, и још два и по динара за превоз који плаћа „Митрос”, али и сигуран откуп. По речима представника „Митроса”, главна идеја је да се на тај начин у Срему и Мачви створи сировинска база задовољавајућег квалитета.

Представници „Митроса” обишли су и друга села сремскомитровачке општине и свим сточарима презентовали оно што нуде  и оставили им рок да се о томе изјасне. Локална самоуправа – а потврдио је то и градоначелник Сремске Митровице Владимир Санадер – жели да сточари успоставе сарадњу с „Митросом” и да се тако „крене с мртве тачке”, а Град ће, истакао је, бити веза двеју страна.

Сточари у неколико сремских села били су задовољни ценом коју „Митрос” помиње, а поготово сигурношћу откупа, који је претходних година био најспорнији и који је доводио до тога да цена живе ваге падне и на 100 динара килограм, али су забринути због тога што никада нису продавали свиње на радман, и то је оно што их чини неспокојним и забринутим. Ипак, на разговорима с представницима „Митроса”, којима су присустовали и представници Града, заинтересованост сточара била је велика, као и спремност да се добро размисли и израчуна шта би сарадња донела, а шта евентуално одузела.

Сремски и мачвански одгајивачи свиња тренутно су задовољни ценом живе ваге товљеника, али и забринути колика ће она бити за неколико недеља или месеца. Посебно су забринути због податка Републичког завода за статистику да је од јануара до маја ове године увоз меса и прерађевина порастао 69,4 одсто у односу на исти период лане. Вредност увоза била је око 45,8 милиона евра. Забринути су, како се чуло на сусретима с представницима „Митроса”, и због чињенице да им генетика није јача страна и да о њој морају учити и прилагођавати се савременим техологијама. Због тога су готово сви сагласни о томе да је неопходно да „Митрос” обиђе произвођаче и види шта им одговара а шта н,е и да заједно раде на променама да би сточари наставили традицију узгајања свиња из претходних деценија, а коју полако, због несигурне цене и тржишта, напуштају.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести