ММФ: Најспорији раст глобалног БДП-а од кризе из 2008.

ВАШИНГТОН: Америчко-кинески трговински рат ће спустиће раст глобалне економије у 2019. години на најнижи ниво од финансијске кризе 2008/09. године, упозорио је данас Међународни монетарни фонд, додајући да би перспективе могле да се погоршају ако трговинске тензије остану нерешене.
1
Фото: pixabay.com

У најновијем извештају "Светске економске перспективе", ММФ предвиђа раст глобалног бруто домаћег производа од 3,0 одсто у текућој години, што је ниже у односу на јулску пројекцију раста од 3,2 одсто, преноси агенција Ројтерс.

Ревизији процене су највише допринеле све теже последице глобалних трговинских тврења, оцењује се у извештају.

До 2020. године, најављене трговинске тарифе смањиће глобални БДП за 0,8 одсто, а извршна директорка ММФ-а Кристалина Георгијева је прошле недеље истакла да је то једнако губитку од 700 милијарди долара, што је, како је указала, отприлике одговара вредности целокупне привреде Швајцарске.

"Слабост привредног раста последица је наглог погоршања производне активности и глобалне трговине, док више тарифе и продужена неизвесност трговинске политике штете инвестицијама и потражњи за капиталним добрима", наводи се у саопштењу главног економисте ММФ-а Гите Гопинат.

Глобални раст би у 2020. години, према проценама Фонда, требало да убрза на 3,4 одсто због очекиваних бољих перформанси у Бразилу, Мексику, Русији, Саудијској Арабији и Турској.

И ова прогноза је, међутим, за десетину процентног поена нижа него у јулу и изложена је ризицима, укључујући погоршању трговинских тензија, поремећајима у вези са Брегзитом и наглој аверзији према ризику на финансијским тржиштима.

Према проценама ММФ-а, обим глобалне трговине ће, након раста од 3,6 одсто у 2018. години, порасти по стопи од тек 1,1 одсто у 2019. години, што је за 1,4 процентна поена ниже у односу на прогнозу из јула и за 2,3 процентна поена ниже од предвиђања у априлу.

Раст трговине ће се, како се очекује, опоравити на 3,2 одсто у 2020. години.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести