Момировић у Петроварадину: Убрзати радове на изградњи брзе пруге

ПЕТРОВАРАДИН/ЧОРТАНОВЦИ: Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас радове на изградњи брзе пруге у Петроварадину и Чортановцима одакле је поручио да треба појачати динамику радова.
1
Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

“Обишао сам радове на деоници Београд - Нови Сад и то су највећи железнички радови у последњим деценијама. То ће бити прва брза пруга у Србији. Од октобра следеће године коначно ћемо моћи да седнемо у Београду, одемо у Нови Сад, погледамо позоришну представу и вратимо се назад”, рекао је министар за Танјуг.

На железничкој станици у Петроварадину министар је присуствао полагању пакета горњег построја који чине шине и прагови.

Обилазећи градилиште, односно трасу брзе пруге до Чортановаца на два места задржао се у разговору са радницима и представнима фирми које су ангажоване.

Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

Министар је прошао и кроз једну од цеви тунела којом ће већ следеће године пролазити брзи возови.

У Чортановцима министар је имао радни састанак са домаћинима директором РЖД Интернационал за Србију Мансурбеком Султановом и генералним директором Инфраструктура железница Србије Небојшом Шурланом.

“Захтевали смо да се појача динамика. Да се уведе рад у три смене. Оно што је обећано председнику пре неколико месеци мора да се испуни. И на томе ћемо инсистирати на даље. Постоји доста изазова, али сам уверен да наши партнери из РЖД-а могу да их превазиђу”, рекао је он.

РЖД Интернационал гради вијадукт у плавом делу Дунава и тунел Чортановци чије ће две цеви за потребе брзе пруге којом ће возови ићи брзином од 200 километара на сат имати укупну дужину од 2,2 километра.

Фото: Танјуг/ Јарослав Пап

Из ове компаније наводе да је спремност тунела 95 процената, а да се предаја у употребу очекује крајем следеће године.

Спремност железничког вијадукта код Чортановаца на коме су завршени радови на сва 103 стуба и 117 од 118 распона је 99,9 посто, истичу из РЖДИ.

Ова компанија реконструише и железничку пругу Стара Пазова - Нови Сад где се гради други колосек за повећање брзине возова на планираних до 200 километара на сат.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести