Можемо да вратимо 100 милиона евра дуга

Премијер Александар Вучић потврдио је да ће у среду разговарати с председником Руске Федерације Владимиром Путином о отплати српског дуга за гас, наводећи да ће тражити оно што је најбоље за Србију.

Вучић је новинарима рекао да Србија признаје свој дуг и да је у реду да исплати 100 милиона евра, али да би за нас било превелико оптерећење да 200 милиона евра плаћамо ођеданпут или до марта.

– Покушаћемо, иако признајемо и не бежимо од нашег дуга. Сматрамо да постоје разлози због којих би Србији требало да се изађе у сусрет јер не мислимо да је у пословању појединих компанија у Србији све идеално, али те примедбе ћемо да изнесемо на партнерски начин – рекао је Вучић на аеродрому „Никола Тесла”, где је дочекао четримилионитог путника.

Премијер је, говорећи о регулисању дуга за гас, истакао да је његов посао да штити интересе Србије, да ће то да ради, и да грађани не треба да брину.
Вучић је поновио да 100 милиона дуга није проблем, али да је питање да ли морамо да вратимо 200 милиона до марта или не, што би, како је навео, за Србију било веома тешко „и одразило би се на јавном дугу и фискалном дефициту који желимо да држимо под контролом у 2015”. Вучић је изјавио да верује да ће пре краја године бити постигнут споразум с ММФ-ом, наводећи да ће ти разговори сигурно бити тешки, али да је намера да се они заврше успехом.

– Разговори иду својим током. Представници ММФ-а разговарају са свим нашим званичницима – гледамо наше билансе и стања. Као што сте видели у Скупштини, представили смо га лошијим него што заиста јесте – рекао је Вучић.Он је поновио да разговори с ММФ-ом неће бити лаки, али да је жеља и намера да се заврше успехом јер би то значило потпуно слободну 2015. годину за инвестиције, развој и сугурност улагања у Србију, као и сигурност за све грађане и потенцијалне инвеститоре.

– Верујем да ћемо пре католичког Божића, односно краја ове године, постићи споразум, и то ће бити велика и важна вест – рекао је Вучић.Како је указао, то је намера Србије, „али у разговорима учествују две стране”. С ММФ-ом се разговара о економској ситуацији у земљи и мерама које Влада предузима да би поправила стање државних финансија. Ако разговори буду успешни, очекује се склапање аранжмана „из предострожности”.

Иначе, четиримилионити путник београдског аеродрома кога је дочекао премијер Вучић је студент Никола Миљковић, који је отпутовао за Бањалуку. Вучић је тим поводом рекао да да је то историјски резултат од оснивања тог аеродрома 1962. године. Миљковић је на поклон од аеродрома „Никола Тесла” добио ваучер за Бизнис-клуб тог предузећа за наредну годину, а од „Ер Србије” две повратне карте по избору дестинације из мреже летова наше националне авио-компаније.

Премијер је истакао да је поносан на резултат аеродрома „Никола Тесла” с обзиром на то да је реч о највећем расту броја путника у Европи од 32 одсто. Казао је и да је, захваљујући томе, Београд постао мета за инвеститоре. Вучић очекује ће београдски аеродром у наредној години имати између пет и 5,5 милиона путника и да због тога мора да се уради нова писта и прошире његови капацитети.Председник српске владе је јуче изразио и уверење да ће премијер Француске Мануел Валс, чији долазак је најављен за 6. новембар, у Србију довести представнике компанија заинтересованих за инвестирање код нас.

Д. Миливојевић

 

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести