На неотвореној деоници Коридора 10 појавиле се пукотине

Пукотине су, како саопштавају, настале на коловозној конструкцији између мостова Б1 и Б2 на дужини од 150 матара на Коридору 10, пише Блиц.
1
Фото: pixabay.com

"Наведена деоница је изграђена 2016. године, а пукотине су се појавиле у јуну 2018. године. Одмах по уочавању настанка пукотина, Коридори Србије и надзорни орган, компанија Ептиса, 20. јуна 2018. године су издали извођачу 'Нон-Цонформанце Репорт' (Извештај о неусаглашености), којим је наложено извођачу, грчкој компанији Терна, предузимање неопходних мера праћења настанка нових пукотина и затражено је да предложе како ће уочени недостаци у квалитету изведених радова бити отклоњени", саопштили су Коридори Србије.

Извођач је, после опсежних истражних радова, наводе даље у саопштењу, који је у његово име спровео Институт за путеве Београд, 30. новембра 2018. године послао три предлога за санацију.

"После извршене анализе свих предлога, 27. децембра 2018. године надзорни орган и Коридори Србије дали су инструкцију да се изврши замена целокупног насипа и ураде поново сви слојеви коловозне конструкције, када то дозволе временски услови", саопштавају Коридори.

Они још истичу да желе да обавесте јавност да су предметни недостаци уочени у току гарантног периода и да извођач има обавезу да их отклони о свом трошку, што му је Уговорна обавеза, за шта постоје адекватне банкарске гаранције за добро извршење посла.

"Извођач је 5. фебруара 2019. године отпочео радове на санацији поменуте деонице у дужини од 150 метара", наводи се у саопштењу.

Пуштање у саобраћај деонице источног крака Коридора 10 Просек-Црвена Река се очекује одмах по завршетку електро-машинског опремања тунела "Банцарево" и радова на изградњи деонице Банцарево-Црвена Река, тако да наведено отклањање недостатака неће имати утицај на пуштање те деонице у саобраћај, односно радови ће бити благовремено завршени, закључују Коридори Србије.

Само током прошле године и то за пет месеци потпорни зид на том Коридору, у Грделичкој клисури, срушио се чак три пута. Почетком ове године испливала је и афера - деоницу Коридора 10, коју гради грчки "Актор", обезбеђује од 1. јануара фирма "Греy Глобал Гроуп", која има само једног запосленог и чији је власник Лазар Космајац, син Драгослава Космајца.

Након тога, како је "Блиц" писао, фирма "Соко гроуп" Зорана Ливаје, функционера СНС, слала је фиктивне уговоре извођачима радова на Коридору 10 и наплаћивала услуге обезбеђивања предузећу "Коридори Србије", које затим није пружала на терену.

Блиц

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести