Највише се оснивају фирме за програмирање и трговање

НОВИ САД: У току маја регистровано је оснивање 635 привредних друштава и 2.295 предузетника, док су маја прошле године основани 792 друштва и 3.668 предузетника, подаци су Агенције за привредне регистре.
racunari, dnevnik
Фото: Дневник (С. Шушњевић), илустрација

У Агенцији наводе да, иако се тренд оснивања привредних субјеката поправио у односу на април, ипак број субјеката основаних у мају није достигао ниво из фебруара.

Истовремено, из Регистра привредних субјеката током маја су избрисани 95 друштава и 773 предузетника, док је у истом месецу прошле године избрисано 555 друштава и 2.079 предузетника.

За првих пет месеци је регистровано оснивање 3.646 привредних друштава и 9.113 предузетника, док је у истом периоду лане основано 3.891 друштво и 14.989 предузетника.

Истовремено, из Регистра је избрисано 1.388 привредних друштава и 7.798 предузетника, док је у истом периоду прошле године обрисано 1.548 друштава и 9.623 предузетника.

Путем сервиса еРегистрације, за првих пет месеци је основано 497 ДОО и 618 предузетника, а број електронских регистрација оснивања је повећан 28 одсто у односу на исти период прошле године (117 ДОО и 753 предузетника).

Међу привредним друштвима основаним од јануара до маја 2020. највише је из области рачунарског програмирања, неспецијализоване трговине на велико и изградње стамбених и нестамбених зграда. Топ-три делатности код привредних друштава обрисаних из регистра од јануара до маја 2020. су неспецијализована трговина на велико, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем и изградња стамбених и нестамбених зграда

Топ-три делатности код предузетника основаних од јануара до маја 2020. су ресторани и покретни угоститељски објекти, фризерски и козметички салони, консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем. Топ-три делатности код предузетника обрисаних из регистра од јанаура до маја 2020. су рачунарско програмирање, ресторани и покретни угоститељски објекти, и консултантске активности у вези с пословањем и осталим управљањем.

Д. Мл. – З. Д.

Истиче рок за регистар понуђача

Рок за усклађивање с новим Законом о јавним набавкама за правна лица и предузетнике који су регистровани у Регистру понуђача истиче 1. јула, саопштила је Агенција за привредне регистре.

Сви понуђачи који до истека рока не доставе потребна документа биће обрисани из Регистра понуђача по службеној дужности, а за поновни упис биће им потребно да доставе документацију коју прописује нови закон.

АПР подсећа понуђаче регистроване по претходном закону на то да су у обавези да поднесу захтев за издавање потврде о непостојању основа за искључење из поступка јавних набавки по новим прописима.

Документација која се подноси уз захтев за издавање потврде не може бити старија од два месеца од дана њеног подношења у Регистру понуђача, наводи се саопштењу АПР-а, и додаје да се детаљна упутства за усклађивање налазе на сајту те агенције.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести