Наследници дочекали 520 кућа, станова, локала

Ове године Агенција за реституцију предност ће дати враћању одузете имовине у натуралном облику. С обзиром на већ враћену имовину и процене о томе колико се још тражи, циљ Агенције је да се ове године потпуно оконча

враћање свега онога што се може вратити у натури: објеката, грађевинског, шумског и некомасираног пољопривредног земљишта, осим комасираног пољопривредног земљишта.

То, конкретно значи да би до краја ове године требало да се оконча поступак враћања највреднијег дела одузете имовине у натури.

Истовремено, планира се и значајније враћање комасираног пољопривредног земљишта , што ће бити омогућено изменом Закона о враћању одузете имовине и обештећењу у делу који се односи на комасирано пољопривредно земљиште.

До краја прошле године бившим власницима или законским наследницима решењем Агенције за реституцију  враћено је пословних простора, зграда и станова на преко 196.300 квадратних метара, односно укупно 2.986 објеката.

Оно што је, такође важно, од тог броја у Војводини је враћено 520 објекта. Тако је у Новом Саду враћено 211 објеката, Панчеву 75, Суботици 46, Сомбору 34, Руми 24. Зрењанину 22, Сремској Митровици 17, Србобрану 17. У Кикинди је враћено 9 објеката, Кањижи 8, Кули, Сенти и Ади 7, Бачкој Тополи 5, док је у Ковину и Шиду враћено четири. У Ковачици, Инђији ,Жабљу, Петроварадину и Апатину враћена су три објекта, а у Вршцу и Бечеју по два. Једино је у Новом Бечеју , Новој Црњи, Врбасу, Бачком Градишту, Бачком Петровцу и Алибунару враћен само по један објекат.

Највише станова и пословног простора враћено је у Новом Саду.

Наследници су добили 19 станова, 183 пословна простора и 9 зграда. Наследници у Панчеву добили су 69 објеката пословног простора, један стан и пет зграда, у Сремској Митровици 17 објеката пословног простора, Руми 23  и једну зграду, Сенти шест, Сомбору 26 пословна простора, три стана и пет зграда.

У Суботици је враћено 43 објекта пословног простора, један стан и три зграде. Агенција за реституцију вратила је до краја прошле године укупно 2.282 објекта пословног простора, 370 станова и 334 зграде.

Оно што нас чека је измена закона којом треба да буде омогућена и тако звана супституција, то јест да се у натури врати имовина слична оној која је одузета. Сада се само враћа национализована имовина која постоји.

Такође, највише проблема има око враћања пољопривредног земљишта тако да се и ту чека измена закона о враћању одузете имовине како би се исправила неправда а наследници уместо папира или новца добили оранице.

Љ. Малешевић

 

Имовина и Холокауст

Наредног месеца Агенција за реституцију организује међународну конференцију о одузимању имовине као последице Холокауста, као и одузимању имовине од стране окупатора и сарадника окупатора на територији Србије за време Другог светског рата.

На конфернцији ће бити речи и о начинима на који се могу отклонити или ублажити последице ових злочина.

Tamara
23.01.2015 • 17:52
Neophodno je pod hitno uvesti supstituciju otete imovine imovinom iz državnog fonda. Stari vlasnici nemaju više vremena da čekaju posle toliko decenija lišenosti od svog nasledstva. Srbija ima više nego dovoljno imovine u državnom fondu kojom može i mora izvšiti povraćaj otete imovine porodicama vlasnika. Nema opravdanja da se to odlaže naročito jer se uporedo sa tim nevraćanjem nekim drugim kategorijama nezasluženo poklanja imovina srpske države. Neumoljivost prema potomcima zaslužnih i vrednih građana graditelja ove države da im se vrati generacijama sticana privatna imovina pravda se "velikodušnim " rasipanjem te iste imovine poklanjanjem privilegovanim i neradničkim kategorijama. Štede na pravim vlasnicima kažnjavajući rad da bi rasipali na pljačkaše i nagrađivali nerad i kriminal.
EUR/RSD 117.5704
Најновије вести