НИЈЕ ШАЛА: 70.000 ЕВРА ПО ДЕТЕТУ Ево ко може да добије ОВОЛИКИ НОВАЦ

Корејска грађевинска компанија плаћа својим радницима скоро 70.000 евра сваки пут када добију бебу у нади да ćе то помоћи у решавању проблема ниске стопе наталитета у земљи.
1
Фото: Pixabay.com/Ilustracija

Компанија је већ исплатила укупно 4,8 милиона евра у паушалном износу запосленима који су родили децу од 2021. године, укључујући две породице са двоје деце које су добиле по 138.000 евра на новогодишњем састанку особља раније овог месеца.

Јужна Кореја има најнижу стопу фертилитета на свету од око 0,7 рођених по плодној жени, према Институту за будућност Корејског полуострва.

- Ако се тренутно стање ниске стопе наталитета настави, суочићемо се са националном егзистенцијалном кризом као што је пад радне снаге и недостатак одбрамбеног људства неопходног за националну безбедност - рекао је Јунг-Кеун-Ли, оснивач Booioung Group, на састанку особља према на саопштење за јавност.

Јужна Кореја има најнижу стопу фертилитета на свету од око 0,7 рођених по плодној жени, према Институту за будућност Корејског полуострва.

Стручњаци кажу да разлози укључују промену погледа на породицу, високо конкурентно друштво, високе трошкове подизања деце и ниску укљученост мушкараца у бригу о деци.

- Једноставно речено, највећи фактор је то што је тешко планирати будућност, што је неопходно ако желите децу, јер је живот сада толико изазован и конкурентан, а будућност са децом им се не чини толико релевантном - река је Инсил Ји, председник Института за будућност Корејског полуострва и бивши корејски комесар за статистику.

Стручњаци предвиђају да ће све више компанија покретати овакве иницијативе.

Дневник, Курир, Euronews

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести