АД НОВИТЕТ Дугови огромни, али „Зекстра” не да капитал 

НОВИ САД: Целокупна имовина АД „Новитет” у Новом Саду већ годинама је под хипотеком, а колики су дугови тог некада успешног произвођача женске модне одеће није наведено на годишњој скупштини акционара.
novitet
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Познато је да су губици изнад капитала предузећа и да је Агенција за осигурање депозита пре пола године огласила продају првог спрата управне зграде на Футошком путу 51, али да је по жалби „Новитета”, казао је  директор „Новитета” Срђан Лазаревић, продаја обустављена.

„Већински власник, земунска модна кућа „Зекстра”, не намерава да продаје капитал „Новитета”, али повериоци покушавају да дођу до новца продајом некретнина па им „Новитет” то право оспорава судским жалбама, и, бар за сада, успева у томе“, навео је Лазаревић.

На питање на који начин се планира покривање дугова директор није имао одговор, али је навео да је у предузећу радно.

„Имамо око 40 запослених који шију и на време примају плату. Рачун нам није блокиран“, тврди он.

Имамо око 40 запослених који шију и на време примају плату. Рачун нам није блокиран (Срђан Лазаревић, директор)

Таквим пословањем „Новитета” незадовољни су акционари, којих је, процена је, око хиљаду. Пре неколико година номинална вредност акције била је 1.000 динара, па би најрадије да их продају. Међутим, на годишњој Скупштини акционара предочено им је да долазе на ред тек када се намире повериоци, углавном банке.

Такав след им не иде у прилог, чуло се на скупу акционара, јер су својевремено радили, зарађивали и одећу продавали на Истоку и на Западу.

„Новитет” је продат (тендер) 2004. године „Зекстри” (власник Драган Ђурић) без динара дуга, за свега 2,2 милиона евра, истичу акционари, па су по чистом рачуну у време транзиције били најуспешнија фабрика међу новосадским предузећима, и добра прилика за бизнис.

После власничке трансформације, „Зекстра” је затекла више стотина запослених, а од некретнина, „Новитет” је, уз погоне и управну зграду на одличној локацији у Новом Саду, имао и два погона у Сонти и у Кисачу, и више продавница у најужем језгру Новог Сада. Сви објекти одавно су у закупу и подзакупима. 

Акционари кажу да је одмах после приватизације почело посртање предузећа, а да је од 2008. то било уочљиво.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести