Адио Алиталија - вечерас последњи лет

РИМ: Икона италијанског ваздушног саобраћаја, национални авио-превозник Алиталија, обавиће вечерас последњи лет, и то на линији од Каљарија до Рима.
avion
Фото: freeimages.com, ilustracija

Према агенцији Анса, полетањем из Сардиније и слетањем на матични аеродром Рим-Фјумићино вечерас у 23.10 часова, Алиталија ће исписати последњу страницу своје богате 75-годишње историје.

Замениће је нова државна авио-компанија ИТА, која треба да почне с радом сутра.

Алиталија, чије је име деценијама било везивано за италијански економски бум после Другог светског рата, губила је новац од 2008. године да би 2017. отишла у стечај и била стављена под стечајну управу.

Корона мере ограничења путовања авионом додатно су повећале проблеме Алиталије, а компанија је 25. августа ове године дефинитивно прекинула продају авио-карата.

Европска комисија је у септембру дала одобрење новом италијанском авио-превознику ИТА (Italia Trasporto Aereo) и одлучила да нову компанију не терети за 900 милиона евра незаконите државне помоћи коју је њен претходник примио 2017. године.

Мада неки медији извештавају да бренд Алиталија можда неће замрети и да је на помолу неки договор, иницијална аукција за продају овог бренда није привукла ниједну понуду, а ИТА је оценила да је почетна цена превисока.

Алиталија је била трећа највећа европска авио-компанија крајем 1960-их, после Бритиш Ервејза и Ер Франса. Од почетних 10.000 превезених путника 1947. године, та цифра је нарасла на 25 милиона путника годишње 1990-их.

Алиталија је била прва авио-компанија на свету која је превозила папу, папским авионом познатим под именом Шепард Уан (Први пастир). Четири папе су летеле авионом Алиталије у више од 170 земаља на свим континентима.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести