Агенције не желе квоте за запошљавање у Нацрту закона

БЕОГРАД: Представници Групације агенција за запошљавање ПКС изразили су данас незадовољство динамиком и неким предложеним решењима Нацрта закона о агенцијском запошљавању.
posao
Фото: Youtube Printscreen

Како је рекла члан радне групе испред ПКС, Мирјана Лукић, највише су незадовољни квотама које су постављење као ограничење за запошљавање и да би било добро да се оне укину.

“Наш предлог је да у закону јасно стоји да дефинисањем споразума између послодавца корисника и агенције као два привредна субјекта могу да се дефинишу ови чланови закона, као што су безбедност на раду, професионалну оболења, повреда на раду, штета, исплату зарада ако послодавац корисник не достави одређене информације агенцији…) и ако тако стоји у закону агенција ће моћи да има далеко флексибилнији однос са послодавцима корисницима и у односу на запослене", рекла је Лукић.

Она истиче да је Јавна расправа завршена, али да ће Групација покушати да издејствује да се ови предлози уврсте и евентуално одржи још један састанак радне групе.

Лукић каже да будући да ова област није законски регулисана, ово представља напредак, али да неки чланови ипак нису добро дефинисани.

Нацртом закона предвиђено је да радници ангажовани преко агенције са њом имају уговор о раду на одређено или неодређено време, али не и друге уговоре о радном ангажовању. 

Предвиђено је да предузеће може да запосли до 30 радника на "лизинг" од укупног броја запослених у том предузећу, али ако послодавац за то добије сагласност Министарства за рад. 

Нацрт закона предвиђа да радник преко једне или више агенција за запошљавање може да ради код истог послодавца до 24 месеца, а у случају да остане на раду и након истека две године може да добије уговор о раду на неодређено време, али само у случају ако покрене поступак пред судом против послодавца. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести