Амазон планира отпуштање 10.000 радника од ове недеље

ЊУЈОРК: Глобални онлајн малопродавац, Амазон, планира да отпусти око 10.000 запослених на корпоративним и технолошким позицијама од ове недеље, пише Њујорк тајмс.
Amazon
Фото: amazon.com

Њујоршки пословни дневник Вол Стрит Журнал такође је објавио, позивајући се на поверљиве изворе, да ова компанија намерава да отпусти више хиљада запослених, преноси ЦНБЦ.

Ово би било највеће смањење радне снаге у историји компаније и првенствено би утицало на Амазонов систем организације, на малопродајни и сектор људских ресурса, наводи се у извештају.

Оволики обим отпуштања представљао би мање од 1,0 посто Амазонове глобалне радне снаге и 3,0 процента запослених у корпоративној дивизији.

Амазон је пријавио 798.000 запослених на крају 2019. године, да би 31. децембра 2021. известио да има 1,6 милиона запослених са пуним и скраћеним радним временом, што је било повећање од 102 одсто.

Њујорк тајмс наводи да укупан број отпуштања „остаје флуидан" и да би могао да се промени.

Акције Амазона су пале ноћас на Њујоршкој берзи за око 2,0 посто.

Представник компаније није одмах одговорио на захтев ЦНБЦ-а за коментаром.

Ова вест стиже након најављених огромних смањења броја запослених у другим америчким технолошким фирмама. Мета је прошле недеље објавила да отпушта више од 13 посто особља, или више од 11.000 запослених, а Твитер је отпустио отприлике половину запослених само неколико дана након што је Илон Маск купио компанију за 44 милијарде долара.

Сезона празничних куповина је од кључне важности за Амазон, који је у том периоду обично повећавао број запослених да би задовољио потражњу.

Међутим, корпоративна политика Ендија Џесија, који је преузео дужност генералног директора Амазона у јулу 2021, усмерена је на смањење трошкова да би се сачувала готовинска средства пошто се компанија суочава са успоравањем продаје и суморним изгледима глобалне економије.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести