Амбасадор Египта: Преговарамо о увозу пшенице из Србије, међу најбољим је

Амбасадор Египта Бесел Салах изјавио је данас да влада његове земље улаже велике напоре да надомести увоз пшенице из Русије и Украјине, а да је Србија једна од земаља на коју рачунају да би могла да им помогне.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

"Верујемо да ће Србија бити једна од земаља прозвођача пшенице са којом ћемо додатно сарађивати на увозу пшенице", рекао је за Тан‌југ амбасадор земље у којој је 2020. број страновника премашио 100 милиона.

Украјинска криза има утицај на цео свет и Влада Египта преузима крупне кораке као би пронашла дипломатско решење за проблеме узроковане ситуацијом на истоку Европе, рекао је амбасадор и нагласио да Египат паралелно улаже напоре зађено са другим арапским земљама да се пронађе и дипломатско решење за проблеме настале у односима Украјине и Русије.

"Као и свака земља Египат је погођен кризом и зато улажемо велике напоре да се реше њени евентуални негатинвни утицаји, посебно у области економије. Један смо од њавећих увозника и потрошача пшенице у целом свету. Из обе земље - Украјине и Русије увозимо око 80 одсто пшенице", рекао је амбсадор и додао да на годишњем нивоу Египћани троше 13,7 милиона тона пшенице.

Прозиводимо 6,6 милиона тона, а други неопходан део увозимо, навео је амбасадор и додао да је Влада Египта уложила много напора како би умањила последице и повећала локалну прозиводњу, а председник Египта је, како наглашава, покренуо нови пројекат домаће прозиводње жита, уз паралелни план да се она добавља из више различитих извора.

"Желимо да набављамо пшеницу из различитих извора, који су већ акредитовани за увоз пшенице у Египат. Србија је један од најбољих призвођача високо квалитетне пшенице у свету и у контакту сам већ са више српских званичника у намери да је увозимо из Србије", казао је амбсадор на питање како ће се и у којој мери украјинска криза одразити на Египат.

Према његовим речима, Србија је једна од земља на коју се ослањају као део контекста напора Владе Египта да диверсификује изворе како би били сигурни да ће покрити увоз пшенице.

Салах је додао да надлежни нису узнемирени новонасталом ситуацијом јер постоје резерве којим могу да покрију наредних неколико месеци.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести