AmCham: Србија за инвеститоре боља од ЦГ, Македоније и БиХ

БЕОГРАД: Србија је боља за инвеститоре од Црне Горе, Македоније и Босне и Херцеговине, а лошија у односу на суседне државе које су чланице ЕУ, показало је истраживање Америчке привредне коморе у Србији (AmCham) о пословном окружењу у Србији.
AmCham
Фото: Tanjug

Најбоље су, као и прошле године, оцењени смањење дефицита буџета, мање администрације за прибављање грађевинских дозвола и реформа радног законодавства, али им је ове године додат и почетак реформе е-Управе.

Председник Управног одбора AmCham Србија Зоран Петровић је изјавио да је, према оценама инвеститора, остварен велики успех у Закону о инспекцијском надзору, издавању грађевинских дозвола и систему извршења, док је са друге стране, још много посла преостало у областима реформи јавних предузећа, реформи јавних набавки, ефикасности правосуђа, борбе против корупције, и сиве економије. 

Ове године је, како је додао, нешто боља ситуација и на плану предвидивости пореског третмана, јер је пет пореских закона дошло пред парламент.

"Време да пребацимо у пету брзину и да Србију направимо бољим местом за пословање и за живот", изјавио је Петровић.

Он је то рекао на традиционалној AmCham конференцији "Пето пролазно време - реформе у петој брзини", на којој су представљени резултати AmCham годишњег истраживања о задовољству и поверењу инвеститора и реформски приоритети које су AmCham компаније чланице и други представници пословне заједнице идентификовали као кључне за убрзање реформског процеса.

Заменик извршног директора AmCham Србија Амалија Павић је, представљајући резултате истраживања, истакла да је задовољство чланица AmCham-а пословном климом значајно боље од прошлогодишњег и да је тренд побољшања пословне климе стабилан, иако постоји доста простора за унапређење.

Павићева је истакла да је Србија као инвестициона дестинација боље оцењена од земаља региона које нису чланице ЕУ, али да је очекивано лошије оцењена у односу на суседне државе чланице ЕУ.

Хрватска је, према њеним речима, ове године значајно оборила свој рејтинг као инвестициона дестинација, за шта је разлог случај Агрокор.

AmCham-ово истраживање даје приказ перцепције чланства AmCham-а о пословном окружењу у Србији, а спроведено јеу периоду од јула до новембра 2017. 

Инвеститори поручују да су главне реформе које би допринеле новим инвестицијама смањење сиве економије, унапређење ефикасности правосуђа и смањење корупције.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести