АНАЛИЗА БАНКРОТА Угрожене: трговина, машиноградња... у Немачкој

У немачкој привреди све је више случајева великих банкрота, према студији кредитног осигурања Алијанц трејд (Allianz Trade).
bankrot dugovi pixabay
Фото: pixabay.com

"Велике инсолвентности су се ове године вратиле и на рекордном су курсу, какав је био 2020", рекао је стручњак Алијанц трејда Максим Лемерле.

У досадашњем току године је посебно великих банкрота било и у секторима модне малопродаје, болница и машиноградње.

Алијанц трејд под великим инсолвентностима подразумева банкрот предузећа чији је годишњи промет најмање 50 милиона евра, преноси ДПА.

Број великих банкрота је са 45 великих случајева већ у првих девет месеци ове године кренуо путем из 2020. Прошле године је за исти период било 26 великих банкрота, а претпрошле 17.

Рекордна је била 2020, када је било највише случајева од 2016. Читаве прве пандемијске године било је 58 случајева, а у прва три тромесечја 44.

Сада је до овог септембра у стечај отишло 12 великих текстилних предузећа и модних трговина, а уз њих и шест клиника.

"То се уклапа у податке Немачког института за болнице (ДКИ), према којима две трећине немачких клиника своју финансијску ситуацију тренутно описује као лошу или веома лошу, а међу њима је клиника средње величине чак и више", кажу у Алијанц трејду.

У машиноградњи са пет случајева, као и у металском сектору са четири и грађевини са три је исто било појединих великих банкротстава.

Међутим, када се узму у обзир предузећа свих величина највише банкротстава је у грађевини, потом у трговини и сектору услуга.

"Трговина притом бележи најснажнији раст броја случајева (...), као и угоститељство које показује слабост, чак и пре увећања ПДВ-а."

Угоститељи су због пандемијске кризе плаћали мањи ПДВ од седам осто, али с почетком следеће године враћају се на редован од 19 одсто.

DPA/B92

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести