Антић: Азотара Панчево због губитака иде у стечај

БЕОГРАД: Панчевачка Азотара, и поред свих покушаја да се повећа ефикасност и смање трошкови улазних сировина, не успева да оствари позитивне резултате због чега ће бити спроведен стечај, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александра Антића.
azotara
Фото: Dnevnik, arhiva

"Покретање стечајног поступка у овој ситуацији је не само испуњење обавеза према ММФ-у, већ пре свега одговоран однос према грађанима Србије, узимајући у обзир да би из буџета били у обавези да плаћамо све дугове које Азотара ствара", навео је Антић у изјави за јавност.

Како каже, Азотара ће након спроведеног стечајног поступка у складу са законом бити понуђена на продају, што ће омогућити да евентуални нови власници поново организују производњу, на ефикаснији начин и без оптерећења старим дуговањима.

Влада је протеклих неколико година уложила огромне напоре да помогне предузећима из хемијског комплекса да стабилизују своје пословање, реше проблеме историјских дуговања и обезбеде услове за производњу која неће стварати додатне губитке, напоменуо је Антић.

"То је довело до тога да Петрохемија значајно боље ради и остварује добит, да МСК не ствара губитке и да су обе компаније у процесу приватизације или проналаска стратешког партнера", навео је министар.

Антић каже да, нажалост, Азотара и поред свих покушаја да се повећа ефикасност и смање трошкови улазних сировина, не успева да оствари позитивне пословне резултате.

То води повећању задужености, неостваривању Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) и генерисању нових губитака до краја ове године.

Представници владе су у контакту са руководством Азотаре и представницима синдиката, како би се у транзиционом периоду обезбедили нужни технолошко-еколошки процеси и социјални програм за запослене, саопштило је Министарство рударства и енергетике.

Министарство привреде је, како су пренели поједини медији, предложило покретање стачајног поступа за панчевачку Азотару, а као разлог за то је наведена презадуженост, док је радницима понуђен социјални програм за добровољни одлазак из највеће српске фабрике азотних ђубрива.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести